Shadow

Studenten nemen massaal gap year

Nu de invoering van het sociaal leenstelsel – waarbij de basisbeurs voor studenten is vervallen – definitief is, is er een grote toename te zien in het aantal studenten dat een tussenjaar neemt. Hiermee lijken scholieren bewuster om te gaan met hun studiekeuze.

Ongeveer een derde van de studenten wisselde voorheen nog van studie, maar dat had tot dit jaar weinig financiële consequenties. Nu studenten geen basisbeurs meer krijgen, is een goede studiekeuze extra belangrijk. Met het nemen van een tussenjaar, ook wel gap year genoemd, hebben de scholieren een jaar langer de tijd om een goede keuze te maken.

Tussenjaar in het buitenland

Uit cijfers van verschillende aanbieders van een tussenjaar blijkt dat dit belang ook bij scholieren en hun ouders doordringt. EF Education First, aanbieder van taalcursussen in het buitenland, ziet de afgelopen tijd een grote piek in de interesse. “Er zit een fikse groei in het aantal studenten dat bij ons informatie aanvraagt over een tussenjaar, maar ook in het aantal studenten dat daadwerkelijk met ons naar het buitenland gaat. We zitten nu zelfs boven het niveau van 2012, toen nog nooit iemand van het sociaal leenstelsel had gehoord”, aldus Petra Cubretovic.

Nieuwe ervaringen en nieuwe mensen leren kennen

De toegevoegde waarde van een tussenjaar lijkt hierbij voor de meeste toekomstige studenten heel duidelijk. Dat is niet alleen het simpelweg een jaar langer de tijd hebben, maar een betere keuze voor de toekomst komt ook tot stand door het opdoen van nieuwe ervaringen. Ook het leren kennen van nieuwe mensen en de persoonlijke ontwikkeling die studenten doormaken spelen hierbij een grote rol. Het Nuffic onderstreept dit in de resultaten van haar onderzoek naar het fenomeen gap year. Daaruit blijkt dat de studie-uitval significant lager is onder studenten die voorafgaande aan hun studie een tussenjaar hebben genomen.

Cubretovic van EF Education First kan dat bevestigen: “Een verkeerde keuze is nu kostbaarder dan ooit, en een tussenjaar is een investering die zich vanzelf terugbetaalt. Het is van onschatbare waarde voor je toekomst.”

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!