Beleef het jaar van Napoleon aan de Franse Atlantische Kust

Geplaatst door Redactie op 9 juni 2015 om 10:38 in de categorie Beurzen en evenementen

Napoleon jaarDeze zomer staat de Franse Atlantische Kust in het teken van Napoleon ’s vertrek uit Frankrijk 200 jaar geleden. Tot 20 september tonen reconstructies, lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen en thema weekenden de invloeden en prestaties van de Corsicaanse keizer.Na de slag bij Waterloo in 1815 werd Napoleon uiteindelijk verbannen naar Sint-Helena. De gevallen keizer reist via Rochefort aan de Franse Atlantische kust, vaart naar Île d’Aix en installeert zich in het huis van de plaatselijke commandant. Hier verblijft hij drie nachten voor hij wordt verbannen naar Sint-Helena.

Afscheid van Napoleon

In Rochefort wordt op 4 juli het ‘onthaal van de keizer’ nagespeeld op muziek van fluitspelers en tamboeren. Aan het eind van het stuk beelden zij het afscheid van de keizer en zijn vertrek naar Fouras uit. ‘Het vertrek en het afscheid’ van Napoleon wordt van 10 tot 12 juli nagespeeld in Fouras les Bains met een tentenbivak van 250. Net voor Napoleon hier daadwerkelijk arriveert, schepen zij in voor het vertrek naar het eiland Aix om het 200e jubileum van het afscheid van Napoleon ‘Les Adieux’ te reconstrueren. Dit gebeurt op 13 en 15 juli tijdens een groots, gratis toegankelijk feest met demonstraties van troepen en ruiters, ambachtelijke ateliers en tentoonstellingen en vuurwerk.

In de voetsporen van Napoleon

Op Île d’Aix vindt van 19 juli tot 30 augustus iedere zondag de theatrale rondleiding ‘In de Voetsporen van Napoleon’ plaats. Een van de stops tijdens de wandeling is Musée Napoleon, zijn laatste onderkomen of Franse bodem. Ook vinden er regelmatig lezingen plaats op Île d’Aix en in Fouras les Bains en worden er heel de zomer Franstalige rondleidingen gegeven rond het thema Napoleon.

Ook het Napoleon-jaar vieren? Boek een vakantiehuis in Frankrijk. Een accommodatie in Frankrijk check je eerst op Zoover.

Beleef het jaar van Napoleon aan de Franse Atlantische Kust
5 (100%) 1 vote

Sharing is caring!

Comments are closed.