Shadow

Stubaital bouwt duurste en langste gondel van Oostenrijk

Wintersporters die in de winter van 2016-2017 op de Stubaier-gletscher in Tirol gaan skiën of snowboarden staat een unieke ervaring te wachten. Ze kunnen dan gebruik maken van de splinternieuwe 3S-Eisgratbahn, met 4,7 kilometer de langste kabelbaan in de Alpen.

Michael Gstrein en Catharine Propst
Michael Gstrein en Catharine Propst

De nieuwe 3S kabelbaan vervangt de oude, uit 1973 daterende Eisgratbahn. Die maakte op 2 april 2016 z’n laatste rondje en heeft in al die jaren zo’n 46 miljoen wintersporters vervoerd. Dat zei Catherine Propst, manager marketing en PR van de Stubaier gletscher, donderdag 19 mei tijdens een persbijeenkomst bij min vijf graden op de kunstmatig besneeuwde indoorhellingen in Velsen-Zuid. De Stubaier gletscher is één van de vier skigebieden in het Oostenrijkse Stubaital.

Windstabiele lift met Pininfarina-gondels

De nieuwe 3S-lift van Leitner is windstabiel en krijgt 48 cabines. De gondels zijn ontworpen door de Italiaanse ontwerpstudio Pininfarina, die ook Alfa’s en Ferrari’s ontwerpt. Elke gondel is uitgerust met gratis wifi en telt 24 zitplaatsen en acht staanplaatsen. Die laatste zullen vooral gebruikt worden door mensen die in het middenstation instappen. Gezeten op leren banken zoeven de passagiers met een snelheid van 25 kilometer per uur van 1697 meter in het dal naar 2900 meter in het bergstation. Bekijk alvast de nieuwe gondels:

Het nieuwe dalstation van de 3S Eisgratbahn is zeshonderd meter dichter bij de parkeerplaatsen gebouwd. Daardoor is er geen verbindingsbus meer nodig tussen de parkeerplaats en het dalstation. Ondanks die grotere afstand duurt de rit naar boven slechts elf minuten, negen minuten korter dan met de oude gondel. Om helemaal naar de top van de Schauffelspitze te gaan, moet je nog wel overstappen in een andere gondel.

Lift van extremen

De bouw van de nieuwe 3S Eisgratbahn is in vele opzichten extreem. Dat geldt om te beginnen voor de kosten. De benodigde investering van zestig miljoen is het de duurste kabelbaan uit de Oostenrijkse geschiedenis. Ook de bouw van de lift gaat met extremen gepaard. Zo is de tijdsplanning van twee keer zes maanden in twee jaar extreem ambitieus en heersen op de hoogten waarop de liftbouwers hun werk op onbeschutte plaatsen moeten doen extreme weersomstandigheden. Zo kan er bijvoorbeeld ook in de zomer sneeuw vallen. Al op 1 juli 2016 moet op het eerste gedeelte de eerste testrit gemaakt worden. Op 29 oktober 2016, als de Stubaier gletscher weer open gaat, moet de nieuwe 3S Eisgratbahn officieel geopend worden.

nieuw bergstation op de Stubaier gletscher
Artist impression van het nieuwe bergstation op de Stubaier gletscher © Stubaier gletscher/Renderwerk

Dan gaan ook de nieuwe dal-, berg- en middenstations open. Ook kunnen skiërs en boarders komende winter afdalen via een nieuwe skiroute die via een skiweg uitkomt bij de parkeerplaatsen. Je kunt dus helemaal vanaf de top van de gletscher naar het dal skiën. Het enige, maar tijdelijke, nadeel van de bouw van de nieuwe lift, is dat de gletscher deze zomer in tegenstelling tot andere jaren gesloten is. Vanaf 1 oktober is de gletscher weer bereikbaar via de zespersoon Gamsgartenlift.

Gaia-spektakel in Stubai

Ook nieuw deze winter is het Gaia-project, dat op 17 februari z’n wereldpremière beleeft in de openlucht bij de Sonnenberglift Neustift/Milders. Gaia is de titel van een multimediale show met skiërs, dansers en 3D-mapping waarbij door enorme fotoprojecties de bergen tot leven komen, aldus Michael Gstrein van het Tourismusverband Stubaital. Gaia gaat over de ondergang van de aarde, maar vooral over de wederopbouw daarna die, uiteraard zouden we bijna zeggen, in het Stubaital begint. De muziek is deels nieuw gecomponeerd, maar er worden ook bekende elementen uit de klassieke, pop- en rockmuziek gebruikt. De artiesten zijn professionele dansers, zangers, figuranten van het Stubaital en de beste skiërs uit Stubai die zorgen voor het precisie skiën dat het stuk vereist.

Het hele project staat onder artistieke leiding van Enrque Gasa Valga, die sinds 2009 de scepter zwaait over het Tiroler Staatstheater. Er worden slechts twee voorstellingen gegeven: op 17 en 24 februari die door maximaal achtduizend toeschouwers per keer bekeken kunnen worden.

Bekijk wintersportaanbiedingen naar Oostenrijk bij onder meer TUI, De Jong Intra en Landal.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!