Shadow

Vijf manieren om van een staycation te genieten

Toen in 2019 veel landen hun grenzen gesloten hielden, ontdekten veel Nederlanders hoe mooi en leuk een vakantie in Nederland kan zijn. Veel anderen bleven thuis en maakten er een ‘staycation’ van. En hoewel reizen naar het buitenland in elk geval voor gevaccineerden weer mogelijk is, lijk het er op dat de staycation een blijvertje is. Vijf tips om alles uit een staycation te halen.

De term ‘staycation’ werd tijdens de bankencrisis in 2008 in Amerika voor het eerst gebruikt. Het is een samentrekking van ‘stay’, of ‘blijf’ in het Nederlands en ‘vacation’, wat ‘vakantie’ betekent. Het is vakantie houden dicht bij je eigen deur, met je eigen huis als uitvalsbasis voor de activiteiten. De staycation werd vooral gehouden omwille van financiële beperkingen.

Tijdens een staycation kun je ontdekken hoe mooi Nederland en je directe woonomgeving is. © Susanne906 / Pixabay.com
Tijdens een staycation kun je ontdekken hoe mooi Nederland en je directe woonomgeving is. © Susanne906 / Pixabay.com

Het is niet verwonderlijk dat in deze ongewone tijden met beperkte mobiliteit de staycation ook zijn weg naar het Nederlandse publiek vond. We geven je graag enkele tips en ideeën om van deze nieuwe manier van vakantie vieren te genieten.

Stel, dat je pas op een nieuw adres bent komen wonen in een ander deel van het land. Je kocht ergens een nieuwe stek of verruilde je vorige huurwoning via woningruil24.nl en je wil graag de nieuwe omgeving gaan ontdekken. Ook dan is een staycation een prima idee.

Een dagje Hintergarten of ben je meer voor La Balkonia?

Als we vroeger wat krap bij kas zaten, bleven we ook wel eens lekker thuis om in eigen tuin vakantie te houden. Dat kan tijdens de staycation ook perfect. Nodig wat oude bekenden of familie uit en organiseer een BBQ. Hang een laken op en ritsel ergens een ‘beamer’ om een heuse openlucht bioscoop te maken. Mocht er later op kantoor iemand vragen waar je naar toe geweest bent op vakantie, dan zeg je gewoon ‘Hintergarten’ of ‘La Balkonia’: je eigen tuin of balkon.

Huur een sloep

Er is in ons natte landje altijd wel vaarwater in de buurt. Kijk even na of je geen bootje kan huren en kies met zijn allen voor een heerlijk dagje op het ruime sop. Picknick aan boord, en regelmatig ergens aanmeren om de omgeving te verkennen.

Het mag ook in stad zijn

Een citytrip voor een dag. Vermijd de Amsterdams, Rotterdams en andere internationale trekpleisters. Bezoek een stadje in de buurt, maar doe het goed gedocumenteerd. Je staat dikwijls verbaasd welke pareltjes er in onze Nederlandse steden verborgen zitten, als je maar weet waar je moet kijken. Denk aan Gouda, Leiden, Woerden, Middelburg, Zwolle of de Friese steden.

Doe een dagje Frans!

Wil je tijdens je staycation toch genieten van een ‘buitenlandgevoel’? Ontbijt met croissants, maak een playlist met Franse chansons en kijk naar enkele Franse kaskrakers, mocht het weer wat minder zijn. Pas het menu aan met ‘du vin et du Boursin’, en praat tegen elkaar in je beste koeterwaals. Hilariteit verzekerd!

Ontdek je eigen streek

Probeer uit te vissen of er minder bekende natuurplekjes in de buurt zijn. Daar aangekomen laat je de telefoon in de wagen, en ga je samen op stap zonder moderne hulpmiddelen. Verzamel onderweg onbekende zaken, en probeer er later achter te komen wat die natuurschatten precies zijn die je tijdens de ontdekkingstocht hebt gevonden.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.