Shadow

Een rondreis door Cappadocië in de winter: tips en hotspots

Iedereen kent ze wel, die prachtige kleurrijke foto’s op Instagram van heteluchtballonnen boven een bizar landschap vol schoorsteenachtige rotsformaties, al dan niet voorzien van grotwoningen. Die foto’s en reels zijn dus gemaakt in Cappadocië, in Centraal Turkije. Verreweg de meeste bezoekers maken een rondreis door Cappadocië in het voorjaar of de zomer, maar je kunt ook in de winter een rondreis door Cappadocië maken. En zo’n winterse roadtrip door Cappadocië kun je prima combineren met een skivakantie in Erciyes. Je komt gegarandeerd terug met unieke foto’s en bijzondere ervaringen.

Wat moet je zien en doen tijdens een rondreis door Cappadocië?

Grotwoningen in Uçhisar in Cappadocië. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Grotwoningen in Uçhisar in Cappadocië. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Cappadocië, wat zoveel betekent als ‘het land van de mooie paarden’, staat bij Westerse toeristen vooral bekend om z’n bizarre landschap met talrijke schoorsteenachtige rotsformaties, de ‘fairy chimneys’, oftewel de ‘feeërieke schoorstenen. Dat landschap is miljoenen jaren geleden ontstaan toen oeroude vulkanen zoals de Erciyes en de Hasandağ grote hoeveelheden lava uitstootten. Die lava stolde tot een zacht gesteente dat door wind, sneeuw en regenwater verweerde tot de schoorsteenachtige rotsformaties.

Het is misschien een cliché, maar het landschap in Cappadocië is echt uniek en ronduit spectaculair te noemen. Niet voor niets wordt Cappadocië ook wel het achtste wereldwonder genoemd en staan grote delen op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Dit was de route van onze rondreis door Cappadocië

Grotwoningen en ondergrondse steden in Cappadocië

Behalve je eindeloos verbazen over het unieke landschap, al da niet vanuit een luchtballon, maken grotwoningen en ondergrondse steden Cappadocië bijzonder. Zo’n 6000 jaar geleden, toen de eerste bewoners zich in dit gebied vestigden, bleek dat de zachte lavasteen relatief makkelijk uit te hakken was. Daardoor ontstonden de eerste grotwoningen die vooral als schuilplaats gebruikt werden. Vroege christenen gebruikten de grotten als geheime kapelletjes, maar ook als voedselopslag. Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw woonden veel Turken in de ze streek nog in zo’n grotwoning. Daarna zijn ze verhuisd naar gewone huizen en werden de grotwoningen omgebouwd tot boetiekhotel voor toeristen.

Cappadocië, 'het land van de mooie paarden', staat bij toeristen bekend als het land van de 'fairy chimneys' en de grotwoningen. Links rotsformaties in de Love Valley, rechts grotwoningen in Uçhisar. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Cappadocië, ‘het land van de mooie paarden’, staat bij toeristen bekend als het land van de ‘fairy chimneys’ en de grotwoningen. Links rotsformaties in de Love Valley, rechts grotwoningen in Uçhisar. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Ook zag Cappadocië in de loop van duizenden jaren talrijke volken van oost naar west en andersom voorbij trekken. Door die smeltkroes van beschavingen heeft Cappadocië een rijke cultuur die elementen bevat van allerlei volken, van de Aziatische steppen tot aan de Griekse cultuur aan toe.

Waarom zou je in de winter een rondreis maken door Cappadocië?

Met afstand de meeste toeristen maken een rondreis door Cappadocië in de zomer. Op zich logisch, al zorgt het landklimaat voor droge, hete zomers. April, mei en oktober zijn doorgaans de beste maanden voor een rondreis door Cappadocië. Dé must-do activiteit in Cappadocië is dan ballonvaren. Op mooie dagen met weinig wind hangen dan tientallen, soms meer dan honderd heteluchtballonnen, boven de valleien met hun lichtgrijze en zandkleurige schoorsteenrotsen. Het levert zonder meer prachtige plaatjes op voor je Insta-feed.

Maar in de winter, als het landschap door een sneeuwlaag bedekt is, krijg je een hele andere aanblik, zonder hordes toeristen. De sneeuw geeft de rotsformaties een nog eigenzinniger uiterlijk. Ook dan kun je ballonvaren, al ging onze ballonvaart door twijfelachtige weersomstandigheden niet door, maar heb je het luchtruim of de aarde veel meer voor jezelf. En dat levert bijzondere ervaringen op, zeker als je een wandeling maakt.

Waar kun je beginnen aan een rondreis door Cappadocië in de winter?

'Cultural skiing': Combineer een wintersportvakantie in Erciyes Ski Resort met een rondreis door Cappadocië ©  Nico van Dijk / Reisprofs.nl
‘Cultural skiing’: Combineer een wintersportvakantie in Erciyes Ski Resort met een rondreis door Cappadocië © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Wij beginnen onze rondreis door Cappadocië in de winter in het Erciyes Ski Resort, het hoogst gelegen en met 112 kilometer aaneengesloten pisten ook het grootste skigebied van Turkije. Het skigebied ligt op de flanken van de uitgedoofde vulkaan Erciyes en de pistes liggen hier tussen 2200 en 3400 meter hoogte. Wat er zo bijzonder is aan een skivakantie in Erciyes, onder meer dat het spotgoedkoop is,  kun je lezen in deze reisreportage over skigebied Erciyes.

Erciyes ligt op een half uur rijden van het vliegveld van Kayseri, een stad met zo’n 1,7 miljoen inwoners, die uitstekende vliegverbindingen heeft met Istanbul. Turkish Airlines vliegt in de winter zo’n 12 keer per dag naar Kayseri. Kayseri en Erciyes zijn dan ook hele logische bestemmingen om een rondreis door Cappadocië te beginnen.

Cultureel skiën

Die combinatie van wintersport en een rondreis door Cappadocië wordt in toeristische marketingtermen ‘Cultural skiing’ genoemd: een combinatie van een skivakantie met een stedentrip in Kayseri of Istanbul en een rondreis door Cappadocië.

De Cappadocische variant van liefdesslotjes: aardewerken kruikjes bij de Love Valley. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
De Cappadocische variant van liefdesslotjes: aardewerken kruikjes bij de Love Valley. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Na een heerlijke dag op de pistes van Erciyes rijden we in een goed uur naar Avanos. Deze stad vormt samen het Göremë Nationaal Park, Uchisar en Ürgüp de belangrijkste toeristische trekpleisters tijdens veel rondreizen door Cappadocië, zowel in de zomer als in de winter.

Zodra je Avanos binnenrijdt, zie je direct waar deze plaats bekend om is: pottenbakkerijen en tapijtweverijen. Vanuit Avanos rijden we door naar Göreme Nationaal Park. De wegen in dit deel van Turkije zijn prima en het verkeer is, in elk geval in de wintermaanden, niet al te druk, dus je zou een rondreis door Cappadocië ook zelf met een huurauto kunnen maken. Met de trein door Cappadocië rondreizen gaat helaas niet.

Bekijk aanbiedingen voor rondreizen door Cappadocië bij TUI, Corendon, Stip Reizen en Sawadee. Of combineer een rondreis door Cappadocië met een all inclusive vakantie in Turkije.

‘Asperges’ kijken in de Love Valley

Op een kwartiertje rijden van Avanos en het centraal gelegen Görome ligt de Love Valley. Dit is ook weer zo’n unieke plek waar Cappadocië zo rijk aan is. Vanaf de rand van deze vallei heb je een adembenemend uitzicht op de majestueuze rotsformaties die de regio zo beroemd hebben gemaakt.

De Love Valley tussen Avanos en Görome zou z'n naam te danken hebben aan de wat 'lullige' rotsformaties. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
De Love Valley tussen Avanos en Görome zou z’n naam te danken hebben aan de wat ‘lullige’ rotsformaties. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

De Love Valley dankt zijn naam aan de unieke vorm van de rotsformaties die lijken op mannelijke geslachtsdelen of asperges, het is maar wat je er in wilt zien. Je kunt hier over de rand van het plateau bij de parkeerplaats wandelen, maar je kunt ook een wandelroute door de vallei volgen, tussen de rotsformaties door. Het is een geweldige manier om te genieten van de natuurlijke schoonheid van Cappadocië en de bijzondere geologische formaties van de vallei.

Als je avontuurlijk bent ingesteld, en het weer is goed, kun je ook een ballonvaart maken over de Love Valley. Het uitzicht vanuit een ballonmandje biedt een nog beter perspectief op de unieke vormen van de rotsformaties. Ook met een drone kun je hier prachtige beelden maken.

De Love Valley in Cappadocië. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
De Love Valley in Cappadocië. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Wie niet wil ballonvaren of wandelen, kan ook een ritje met een paard of een kameel maken. En voor verliefde stelletjes is er waarschijnlijk geen betere plek dan de Love Valley om elkaar de liefde te verklaren door een aardewerken kruikje met allebei de namen op te hangen aan een van de schaarse bomen. De pottenbakkers in de streek en de souvenirverkopers aan de rand van de vallei hebben er een goede handel aan.

Grotwoningen en Uçhisar kasteelrots

Zagen we op weg naar de Love Valley al de eerste grotwoningen, voor het ‘echte werk’ moet je in Görome, Uçhisar en Ürgüp zijn. Tijdens een rondreis door Cappadocië kun je Görome en Uchisar gewoon niet voorbij rijden.

De kasteelrots van Uçhisar domineert het stadje. Rechts grotwoningen. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
De kasteelrots van Uçhisar domineert het stadje. Rechts grotwoningen. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Uçhisar is het Uchisar Castle, ook bekend als het Uchisar Fortress. Dit is een indrukwekkende en enorme rotsformatie die ooit werd gebruikt als fort en uitkijkpunt. Vanaf een afstandje ziet de rots er uit alsof er een enorme spechtenkolonie gaten in de rotsen heeft gehamerd. Het schijnt ook mogelijk te zijn om de trappen naar de top beklimmen en binnenin de rotsformatie te wandelen, waar je historische kamers en tunnels kunt verkennen. Maar tijdens ons bezoek in februari 2023 was dat niet mogelijk.

Het landschap rondom Uçhisar. Het stadje herbergt een aantal goede restaurants. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Het landschap rondom Uçhisar. Het stadje herbergt een aantal goede restaurants. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Rondom het fort staan ook weer van die speciale rotsen die soms nog als grotwoning in gebruik zijn.  Als door een reuzenhand lukraak neergesmeten menhirs staan ze soms schots, scheef en krom in het besneeuwde landschap. Heel indrukwekkend en fotogeniek!

Pigeon Valley: duivenparadijs in Cappadocië

Bezoek ook even de andere kant van Uchisar. Daar vind je in de steile straatjes een paar mooie restaurants met lokale gerechten. Bovendien heb je een mooi uitzicht op de vallei die overloopt in de Pigeon Valley, even buiten Uçhisar. Deze duivenvallei is beroemd om zijn unieke rotsformaties en honderden duivenholen die in de rotsen zijn uitgehouwen. De duivenpoep vormt nog steeds prima mest voor de schrale grond. De duiven zijn bepaald niet schuw en vliegen, al dan niet gestimuleerd door een welgemikte sneeuwbal, regelmatig in enorme zwermen op. Vanaf de Pigeon Valley heb je ook een heel mooi uitzicht op de grotwoningen rondom het kasteel.

Kaymakli: ondergrondse stad op de Unesco Werelderfgoedlijst

De grotwoningen, die alle aardbevingen doorstaan hebben, zijn niet te bezoeken, maar in plaats daarvan dalen we af in de ondergrondse stad Kaymakli. Stad is een wat grote benaming, maar het grotten- en gangenstelsel is wel dusdanig bijzonder dat het op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Deze grotten werden niet permanent bewoond, maar vooral gebruikt als schuilplaats in tijden van onrust. De zachte tufsteen was makkelijk te bewerken en uit te hakken.

De Kaymakli grotten, die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan, zijn op sommige plekken zo nauw dat je er op handen en voeten doorheen moet kruipen. Rechts een sluitsteen waarmee deze ondergrondse kamer van binnenuit afgesloten kon worden. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
De Kaymakli grotten, die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan, zijn op sommige plekken zo nauw dat je er op handen en voeten doorheen moet kruipen. Rechts een sluitsteen waarmee deze ondergrondse kamer van binnenuit afgesloten kon worden. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Bij de ingang van het complex zijn dierenverblijven uitgehouwen inclusief bakken voor water en hooi. Wat dieper naar beneden komen we ook langs een kapel waar vroege christenen kwamen bidden, voordat het christendom in 391 na Christus staatsgodsdienst werd. Sommige huizen boven het grottenstelsel hebben een eigen gang naar beneden die door middel van een grote rollende steen tegen vijanden van buiten kon worden afgesloten.

Het gangenstelsel is eigenlijk acht verdiepingen diep, maar de onderste vier verdiepingen zijn ingestort, vertelt onze gids opgewekt, terwijl we net op het diepst begaanbare punt zijn aangeland. Je hoeft niet per se claustrofobisch te zijn aangelegd om bij zo’n mededeling ineens hevig naar de uitgang te verlangen.

Cave hotels in Ürgüp

Het wordt tijd om zelf te ervaren hoe het is om in zo’n grot te wonen, dus we nemen onze intrek in het Yunak Evleri cave hotel, een van de tot hotel omgebouwde grotten in Ürgüp, de grootste plaats van de regio. Het contrast met ons luxe, nieuwe 4 sterren Radisson Blue hotel in skigebied Erciyes had niet groter kunnen zijn.

Ürgüp telt een aantal cave hotels zoals het Yunak Evleri Cave Hotel. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Ürgüp telt een aantal cave hotels zoals het Yunak Evleri Cave Hotel. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Het cavehotel heeft 136 verwarmde grotkamers die uit de 5e en 6e eeuw na Christus dateren. Een Grieks landhuis uit de 19e eeuw, dat aan een binnenplaats voor de grotten is gebouwd, fungeert als restaurant en ontbijtzaal. Lichte slapers worden hier alleen gewekt door de vroege oproep tot gebed door de muezzin van de nabijgelegen moskee, maar verder hoor je helemaal niets. De buitenbaden van het cave hotel waren in de winter bevroren en de badkamer had een extra verwarming nodig, maar de authenticiteit en sfeer van zo’n grothotel zijn met niets anders te vergelijken.

Wereldgastronomie in Cappadocië

En dat een grot niet per se synoniem is voor spartaans en soberheid, wordt bewezen door het Revithia Hotel-Restaurant dat zich op een spectaculaire locatie, hoog boven de vallei even buiten Ürgüp bevindt. Niet alleen de locatie, maar ook de kaart maken dit restaurant uniek. De menukaart bestaat uit 5 tot 8 gangen, dus zorg voor flinke eetlust.

Tijdens elke gang wordt een gerecht geserveerd dat verwijst naar de keukens van de vele volken die ooit in dit deel van Cappadocië hebben geleefd: tandoori’s, pastirma’s het komt allemaal voorbij. Van wat ooit eenvoudig ‘armeluis-eten’ was, heeft het keukenteam iets bijzonders weten te maken. Het is een grote culinaire rondreis door Cappadocië, van het Middellandse-Zee-bekken tot aan Armenië en diep in Azië aan toe. Ook in het centrum van Ürgüp en in Uchisar kun je trouwens uitstekend lokale gerechten eten.

Meer inspiratie voor vakanties en rondreizen in Turkije vind je op de site van het Turks verkeersbureau.

Leuke uitjes en attracties op deze bestemming:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Ja, stuur me de nieuwsbrief!

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.