Opbrengst Open Tuindagen kasteel Lunenburg naar ‘Make a Wish’

Geplaatst door Redactie op 26 mei 2014 om 13:50 in de categorie Beurzen en evenementen

Tuin met torenDe bijzondere tuinen van Kasteel Lunenburg te Langbroek, tussen Doorn en Wijk bij Duurstede, zijn slechts twee dagen per jaar te bezichtigen. Dit jaar is dat op zaterdag 28 en zondag 29 juni van 10.00 tot 17.00 uur. De entreegelden en de opbrengsten van de horeca en de plantenverkoop komen geheel ten goede aan het goede doel. Dit jaar is dat Make-A-Wish Nederland. Ook een deel van de kunst die verkocht wordt en de verkochte honing van imker Ton Nahuijsen is bestemd voor Make-A-Wish. Met deze opbrengsten kan Make-A-Wish® Nederland nog meer liefste wensen vervullen van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

Van oorsprong is Lunenburg een 13e eeuwse woontoren. In de loop der jaren werd er bijgebouwd en gerestaureerd. Kasteel Lunenburg stond honderden jaren rondom in water en nat land. Pas in de laatste eeuwen werd deze lage grond voor andere houtgewassen geschikt dan griend, wilg en peppel en werd de blauwe klei wat droger.

De glorie van de tuin zijn de prachtige oude bomen, welke in de 18de eeuw geplant zijn, zoals de sequoia, moerascypres, eiken, kastanjes en platanen. De huidige tuin, die geheel opnieuw werd aangelegd in 1985, is ontworpen rond bomen, water en vergezichten. Dit verklaart een relatief groot aantal zitplaatsen in de tuin, waaronder een filosofenhoekje en een dialogenplek, om de omgeving rustig te kunnen bekijken. Ook de aanleg zelf heeft – verborgen – achtergronden. Zo is de vijveraanleg met waterplanten in de wijsgerige Yin en Yang vorm, met in het hart een 18e eeuwse Engelse vaas; het waterniveau is verschillend, de ene vijver spiegelt en de andere is vol waterplanten.

Zelf gekweekt

De planten die tijdens dit weekend te koop zijn, worden door de tuinmannen zelf gekweekt in de kas en schaduwhallen. Op Lunenburg houdt imker Ton Nahuijsen bijen. Bij voldoende opbrengst wordt de honing geoogst en verkocht tijdens dit weekend. Een deel van deze opbrengst gaat ook naar het goede doel. Dit weekend is er tevens een verkoopexpositie van kunstwerken van Rini Klaver, Joselien Roozendaal, Annemarie van der Sluys van Slooten en Bert Wildeman.

De tuin is open op zaterdag 28 en zondag 29 juni van 10.00 – 17.00 uur, toegang € 3,50 per persoon.

MAKE-A-WISH

Make-A-Wish, voorheen Stichting Doe Een Wens, vervult de liefste wens van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Hierdoor brengt zij blijdschap en kracht in een moeilijke periode voor het kind en het gezin; even weg van het ziekenhuis, behandeling en doktoren. Sinds de oprichting in 1989 beleefden al meer dan 5000 zieke kinderen hun liefste wens.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.