Shadow

Ontdek de Fluweelengrot en de Kasteelruïne tijdens de kerstvakantie

Breng tijdens de kerstvakantie een bezoek aan de Fluweelengrot en de Kasteelruïne Valkenburg. Geniet van de ondergrondse kerstmarkt die tot en met 29 december duurt. De Fluweelengrot is tijdens de rondleidingen die plaatsvinden van 2 tot en met 5 januari gehuld in kerstsfeer.

Fluweelengrot

De kerstmarkt in de Fluweelengrot in Valkenburg © Stichting Kasteelruiïne Fluweelengrot Valkenburg
De kerstmarkt in de Fluweelengrot in Valkenburg © Stichting Kasteelruiïne Fluweelengrot Valkenburg

De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Je kunt hier wandelen door een prehistorische zeebodem. In deze oeromgeving wonnen nijvere blokbrekers eeuwenlang mergel voor de bouw van huizen, kerken en kastelen. De rondleidingen in de grot geven een beeld van de schuilplaatsen, houtskoolschilderingen en sculpturen.

Kerst in de Fluweelengrot

Tot en met zondag 29 december vindt de ondergrondse kerstmarkt in de Fluweelengrot in Valkenburg aan de Geul plaats. Tijdens de kerstmarkt vinden er geen rondleidingen plaats. Van 30 december tot en met 1 januari is de Fluweelengrot gesloten. Van 2 januari tot en met 5 januari is de Fluweelengrot weer geopend voor rondleidingen.

Kasteelruïne

De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg met buskruit opgeblazen door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heb je een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Openingstijden en entreeprijzen

Tijdens de feestdagen zijn er afwijkende openingstijden. Kijk voor de exacte openingstijden voor een rondleiding door de Fluweelengrot en een bezoek aan de Kasteelruïne op onze website. Toegangsprijzen Kasteelruïne en Fluweelengrot: volwassenen € 13,00, kinderen tot 12 jaar € 10,00 inclusief ruïne speurtocht, 0-3 jaar gratis. Entreekaarten zijn via de website of bij de entree van de Fluweelengrot en Kasteelruïne verkrijgbaar. Met de museumkaart krijg je gratis toegang tot de Fluweelengrot en Kasteelruïne.

Sharing is caring!