Shadow

Nieuwe themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot

In het kader van 75 jaar bevrijding is het vanaf nu mogelijk om de themarondleiding Oorlogsgeheimen in de Fluweelengrot te boeken.

Silhouetten van Amerikaanse bevrijders in de Fluweelengrot © Fluweelengrot
Silhouetten van Amerikaanse bevrijders in de Fluweelengrot © Fluweelengrot

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Fluweelengrot gediend als schuilplaats voor de bewoners van Valkenburg. In september 1944 werd Valkenburg na zes dagen van zware gevechten bevrijd door de Amerikanen. De Fluweelengrot bood gedurende die dagen een schuilplaats voor circa 600 Valkenburgers. Tevens heeft de Fluweelengrot gediend als veldhospitaal voor de Amerikaanse soldaten.

Na de bevrijding bezochten diverse Amerikaanse soldaten tijdens hun vrije uren de Fluweelengrot. De toenmalige gids Wiel van Acker heeft enkele silhouetten van soldaten en een gedenkteken voor een gesneuvelde soldaat gemaakt.

In ongeveer 50 minuten brengt de gids alle highlights in de Fluweelengrot aan de orde rondom dit thema.

Rondleidingen en entree

Op zaterdag 14 september en zondag 15 september 2019 en op zaterdag 2 mei en dinsdag 5 mei 2020 wordt deze rondleiding verzorgd om 13:30 uur. De prijs voor volwassenen (vanaf 12 jaar) is € 9,50, voor kinderen (4 t/m 11 jaar) € 7,50 en museumkaarthouders mogen gratis deelnemen. Neem contact op met de receptie voor de mogelijkheden en tarieven voor groepen op reservering.

Thomas Houde en het Roosevelt-portret

Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Amerikaanse soldaat Thomas Houde in de Fluweelengrot een portret van voormalig president Roosevelt gemaakt. Deze Thomas Houde is in 2008 begonnen aan een boek waarin hij zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog beschrijft. In de Fluweelengrot is een ruimte ingericht waarin het werk van Thomas Houde tentoongesteld wordt. Tijdens de openingstijden van de Fluweelengrot kunt u deze tentoonstelling gratis bezichtigen.

Fluweelengrot

De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Van oorsprong is het een prehistorische zeebodem. In deze oeromgeving wonnen nijvere blokbrekers eeuwenlang mergel voor de bouw van huizen, kerken en kastelen. De rondleidingen in de grot geven een beeld van de schuilplaatsen, houtskoolschilderingen en sculpturen.

Kasteelruïne

De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft men een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!