Shadow

Nederlandse première Welcome to the Smiling Coast op World Cinema Amsterdam

AMADDe Nederlandse documentaire Welcome to the Smiling Coast: Living in the Gambia Ghetto beleeft op zaterdag 27 augustus zijn Nederlandse première tijdens World Cinema Amsterdam. De film van regisseur Bas Ackermann en producent Emiel Martens, die eerder dit jaar in wereldpremière ging op het Pan African Film Festival (PAFF), het grootste zwarte filmfestival van Amerika, gaat over de impact van toerisme in Gambia, West-Afrika.

Welcome to the Smiling Coast volgt het leven van 15 Gambiaanse jongeren die de eindjes aan elkaar proberen te knopen in de marges van de toerismesector – van hotelbewakers en taxichauffeurs tot straatmuzikanten en sekswerkers. Gambia is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als vakantiebestemming voor Europeanen op zoek naar zon, zee en seks. Sinds 2005 ontvangt het kleinste land op het Afrikaanse continent meestal meer dan 100.000 bezoekers per jaar, veelal oudere blanke vrouwen, waardoor de Gambiaanse kustlijn ook wel de Costa del Sol van Afrika wordt genoemd.

Luxe versus armoe

De luxe die de toeristen genieten staat vaak in fel contrast met de mogelijkheden van de lokale bewoners, die soms letterlijk op een steenworpafstand van de toeristenhotels en -stranden in krottenwijken wonen. Sommige Gambiaanse jongeren zien de illegale oversteek naar Europa daarom als hun enige hoop op een beter leven. Welcome to the Smiling Coast toont op luchtige (en muzikale) maar kritische wijze de creatieve strategieën die Gambiaanse jongeren inzetten om te overleven. Ze vertellen openhartig over hun werkzaamheden, hun dromen en hun angsten, waarbij het uiteindelijk de vraag is of ze hun geluk in het buitenland gaan zoeken of hun eindbestemming toch in Gambia weten te vinden.

Lange documentaire

Welcome to the Smiling Coast is de eerste lange documentaire van het Nederlandse filmduo Bas Ackermann en Emiel Martens.  Ackermann is een filmmaker uit Den Haag en Martens is een filmwetenschapper en -producent uit Amsterdam. Samen maakten ze Welcome to the Smiling Coast met een minimum aan budget, gefinancierd vanuit eigen gelederen en zonder enige vorm van subsidie. Na de wereldpremière op het Pan African Film Festival, de Afrikaanse première op het AfricanBamba Human Rights Film Festival en de Europese première op het Galway African Film Festival, markeert de vertoning op World Cinema Amsterdam de Nederlandse première. Zowel Ackermann en Martens zullen hierbij aanwezig zijn, net zoals Alhagie Manka, een van de Gambiaanse crewleden van de film. Jessica Bouva van Stichting Dohantu zal de film inleiden en na afloop de Q&A leiden.

Ackermann: ‘Het idee van de film ontstond zo’n acht jaar geleden, toen ik in Gambia ‘State of Mic’ opzette, een audiovisueel centrum om jongeren daar tot mediaprofessionals op te leiden. Enkelen van hen hebben ook als crewleden aan Welcome to the Smiling Coast gewerkt.’ Martens: ‘In tijden van negatieve beeldvorming, vooral rond de vluchtelingencrisis, proberen wij een meer menselijk en positief gezicht te geven van Afrika en Afrikanen. Tevens willen we een kritische noot plaatsen bij de impact van westers toerisme in niet-westerse landen. We zijn vereerd dat onze no-budget film op World Cinema Amsterdam en andere filmfestivals wereldwijd wordt vertoond.’ In oktober reist Welcome to the Smiling Coast af naar het Cine Pobre Film Festival in Mexico, een filmfestival voor de beste zelfgefinancierde films, en het Lusaka International Film & Music Festival in Zambia.

De première van Welcome to the Smiling Coast begint zaterdag 27 augustus om 20:30 uur in Rialto. Tickets voor de voorstelling kunnen online besteld worden via https://bit.ly/wttscpremiere.  Voor meer informatie over de film, inclusief de trailer en alle speellocaties en -data, zie welcometothesmilingcoast.com.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *