Shadow

Nachteloze Nachten in Finland

In Fins Lapland schijnt gedurende de zomermaanden de zon dag en nacht. Dit fenomeen, ook wel de Nachteloze Nacht genoemd, begint op 6 juni en duurt bijna twee en een halve maand. 

Midnight-sun-rocks-930x523-366x206

De Nachteloze Nacht komt alleen in de Poolgebieden voor en naarmate de afstand tot de pool kleiner wordt, duurt deze langer. Een kwart van Finland ligt ten noorden van de Poolcirkel en op het meest noordelijke punt van het land gaat de zon ’s zomers maar liefst 70 dagen niet onder. “Dit unieke fenomeen wordt veroorzaakt door het draaien van de aarde om diens eigen as. In de zomer is het noorden naar de zon gericht, waardoor het zonlicht wordt behouden. In de winter is het noorden niet naar de zon gericht en ligt het in de schaduw. De hoeveelheid binnenkomend licht en warmte hangt af van de afstand tot de zon en de lengte van de dagen. Hierdoor ontvangt Lapland tijdens de zomerse dagen meer zonlicht en warmte dan aan de evenaar”, zegt Tiera Laitinen, onderzoekwetenschapster aan het Fins Meteorologisch Instituut.

Boek je Finland vakantie bij BBI-Travel, TUI, De Jong Intra, D-Reizen, Nordic, Tenzing Travel en Voigt-Travel,

Lees alles over de eindeloze zomerdagen in Zuid-Finland.

 Duur van de   middernachtzon
 Plaats Zonsopkomst Zonsondergang Lengte in dagen Gemiddelde maandelijkse
temperatuur
 Rovaniemi 6 juni om 01:28 8 juli om 00:52 32 dagen 9 – 18 °C
 Kittilä 28 mei om 01:36 18 juli om 00:37 51 dagen 7 – 17 °C
 Inari 21 mei om 01:31 24 juli om 00:34 64 dagen 6 – 16 °C

Lees ook:

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *