Shadow

Miljoenenjacht bij Fjord Line

De groei van Fjord Line zet gestaag door. De Noorse rederij bewerkstelligde in oktober een kapitaalinjectie van ongeveer 21 miljoen euro dankzij de overname van 40 miljoen aandelen door de nationale investeringsmaatschappij Ferd AS. In dezelfde maand werd tevens de miljoenste passagier van het jaar aan boord welkom geheten. Dit is niet alleen een nieuw record voor Fjord Line, maar betekent ook een toename van 32 procent ten opzichte van vorig jaar.

Beste jaar ooit

MS Oslofjord © STX Finland
MS Oslofjord © STX Finland

Fjord Line maakt het beste jaar in zijn geschiedenis door. De Noorse rederij maakte in oktober bekend dat de eveneens Noorse investeringsmaatschappij Ferd AS een pakket van 40 miljoen aandelen overneemt, dat de vervoersmaatschappij als onderdeel van een kapitaalverhoging had uitgegeven. Tegen een koers van 5 NOK (ongeveer 0,53 euro) per aandeel bedraagt de totale rekensom 200 miljoen NOK (zo’n 10,7 miljoen euro). Ferd AS krijgt met de nieuwe emissie 21,56 procent van de aandelen van de ferryrederij in handen. Met de kapitaaluitbreiding kan Fjord Line langlopende kredieten aflossen, die de rederij voor de vernieuwing van zijn milieuvriendelijke vloot had opgenomen.

Nieuw record

De groei van Fjord Line is onmiskenbaar. Eind vorige maand verwelkomde de rederij de miljoenste passagier van 2015 aan boord – een nieuw record. Daaraan ten grondslag liggen vooral de eerste drie, uiterst succesvolle kwartalen van het jaar. De cijfers voor passagiers- en voertuigvervoer vertonen ten opzichte van vorig jaar een toename van 32 procent op zowel de routes tussen Denemarken en Noorwegen als die tussen Noorwegen en Zweden. Ook het vrachtvervoer zit met een toename van 8 procent duidelijk in de lift.
“We zijn zeer gelukkig met deze trend”, zegt Rickard Ternblom, algemeen directeur van Fjord Line. “Deze aanmoediging van onze passagiers en zakelijke klanten bevestigt dat we in het bijzonder met het in de vaart nemen van onze nieuwe milieuvriendelijke cruiseferry’s MS Stavangerfjord en MS Bergensfjord de juiste beslissing hebben genomen.” In het lopende jaar wist Fjord Line tot nu toe zijn marktaandeel op alle routes uit te bouwen tot 22 procent voor passagiersvervoer en 28 procent voor vrachtvervoer. “Deze cijfers vormen een solide basis voor de toekomstige positieve ontwikkeling van onze rederij”, aldus directeur Rickard Ternblom.

Over Fjord Line

  • De moderne ferryrederij Fjord Line biedt veilig en comfortabel vervoer tussen Noorwegen en de rest van Europa. Het bedrijf maakt momenteel een sterke groei door vanwege een uitbreiding van de laadcapaciteit en het servicepakket voor zowel passagiers als vracht.
  • In juli 2013 werd de eerste milieuvriendelijke cruiseferry MS Stavangerfjord in de vaart genomen, in maart 2014 gevolgd door het zusterschip MS Bergensfjord. De ferry’s varen op routes tussen de Noorse havensteden Bergen en Stavanger en het Deense Hirtshals, en tussen Hirtshals en het Noorse Langesund. De afvaarten vinden het hele jaar door dagelijks plaats.
  • In juni 2014 werd het volledig gemoderniseerde schip MS Oslofjord ingezet op een nieuwe route tussen het Noorse Sandefjord en Strömstad, Zweden. De ferry vaart het hele jaar door tweemaal dagelijks heen en weer.
  • Gedurende het verlengde hoogseizoen vaart de snelle catamaran HSC Fjord Cat tussen het Noorse Kristiansand en Hirtshals.
  • Naast passagiers vervoert Fjord Line alle soorten commerciële voertuigen en vracht, die worden afgehandeld door Fjord Line’s cargotakken in Noorwegen en Denemarken.
  • Fjord Line werd in 1993 opgericht en heeft momenteel rond de 600 medewerkers, waarvan er 170 aan land werken in Bergen, Stavanger, Egersund, Langesund, Kristiansand, Hirtshals, Sandefjord en Strömstad. Zo’n 430 medewerkers zijn het hele jaar door op zee werkzaam. Het personeelsbestand neemt tussen april en september toe met ongeveer 150 medewerkers.
  • Fjord Line staat genoteerd op de Beurs van Oslo (OBX). Rickard Ternblom is Fjord Line’s algemeen directeur.
  • Informatie over Fjord Line.
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!