Fjord Line wint prestigieuze duurzaamheidsprijs

Geplaatst door Redactie op 30 oktober 2015 om 10:32 in de categorie Reisorganisaties

MS Stavangerfjord - LNG - Kimm Saatvedt PalookavilleFjord Line won afgelopen donderdag de ‘Skål International Sustainable Tourism Award’ voor de pioniersrol die men vervult met scheepsaandrijving door middel van vloeibaar aardgas (LNG) bij de veerboten MS Stavangerfjord en MS Bergensfjord. Volgens de jury heeft Fjord Line ‘een nieuwe standaard gezet bij het transport van goederen en passagiers’ door de uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht en het water terug te brengen met het gebruik van nieuwe, groene brandstof. Dit wordt gezien als de toekomst voor rederijen.

De Noorse rederij ontving de prijs tijdens de opening van het 76ste Skål World Congres in het Spaanse Torremolinos, voor de constante toewijding die men betracht voor een milieuvriendelijk zeetransport. Skål is een wereldwijde organisatie van professionals uit het reismanagement en sprak uit dat Fjord Line’s project van vloeibare gasaandrijving een duidelijke winnaar was in de categorie vervoer. “Vloeibaar gas (LNG) is een van de meest innovatieve investeringen voor een alternatieve, groene energie”, zei de jury, waaraan werd toegevoegd dat men verwacht “dat de gehele rederijsector zal profiteren van de leidende en inspirerende rol die Fjord Line nu inneemt.”

Aangedreven door vloeibaar aardgas

De identieke zusterschepen MS Stavangerfjord, in 2013 in gebruik genomen, en MS Bergensfjord, een jaar later in 2014, zijn ‘s werelds eerste en grootste cruiseferry’s die exclusief worden aangedreven door vloeibaar aardgas. In vergelijking tot de traditionele brandstoffen wordt hiermee een enorme vermindering van uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht en het water bewerkstelligt. Deze twee cruiseferry’s verdienen dan ook met recht het predicaat ‘meest milieuvriendelijk’ binnen de scheepvaartsector. De LNG-aangedreven motoren brengen de NOx-reductie terug met maar liefst 92 procent, in vergelijking met de traditionele zware-oliebrandstof. De zwaveluitstoot wordt zelfs volledig geëlimineerd, terwijl andere emissies worden teruggebracht met 98 procent. Door de technologie die Fjord Line toepast wordt de uitstoot van broeikasgassen (CO2) met 23 procent teruggebracht.

Over Skål International

Skål is een professionele organisatie van leiders in het toerisme van over de gehele wereld. De organisatie maakt onderdeel uit van de U.N. World Tourism Organization (UNWTO), die een verantwoord, duurzaam en universeel toegankelijk toerisme promoot. Sinds 2002 worden de beste prestaties beloond met de Skål International Sustainable Tourism Awards. Dit jaar kwamen de winnaars van de acht verschillende categorieën uit 67 van te voren geselecteerde kandidaten. Skål is de enige internationale organisatie die alle segmenten van reizen en de toeristenindustrie combineert. Leden, managers en executives bespreken gemeenschappelijke onderwerpen op lokaal, regionaal en internationaal niveau. De eerste club werd samengesteld in Paris in 1932, na een trip naar Scandinavië, waar ook het begrip ‘skål’ vandaan komt – wat zoveel betekent als ‘proost’. Skål International heeft op dit moment bijna 17.000 leden in 400 clubs en 80 landen.

Over Fjord Line

De moderne Noorse rederij Fjord Line werd in 1993 opgericht en heeft momenteel rond de 600 medewerkers, waarvan er 425 het hele jaar op zee werkzaam zijn. Daarnaast werken er nog zo’n 175 aan land in Bergen, Stavanger, Egersund, Langesund, Kristiansand, Hirtshals, Sandefjord en Strömstad. Tussen april en september neemt het aantal medewerkers nog eens toe met 150. Fjord Line zorgt voor een snel, comfortabel en betaalbaar transport tussen Noorwegen en de rest van Europa, zowel op het gebied van vrachtvervoer als passagiersvervoer. In juli 2013 werd de eerste milieuvriendelijke cruiseferry MS Stavangerfjord in de vaart genomen, waarna het zusterschip MS Bergensfjord in maart 2014 volgde.
De veerverbindingen vinden plaats op routes tussen de Noorse havensteden Bergen en Stavanger en het Deense Hirtshals, als ook tussen Hirtshals en het Noorse Langesund. De afvaarten vinden dagelijks plaats gedurende het hele jaar. In juni 2014 werd nog een nieuwe route in gebruik genomen tussen Sandefjord, Noorwegen en Strömstad, Zweden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het volledig gemoderniseerde schip MS Oslofjord voor twee overvaarten per dag gedurende het hele jaar. Gedurende het (verlengde) hoogseizoen vaart ook nog de hogesnelheid-catamaran HSC Fjord Cat tussen het Noorse Kristiansand en Hirtshals. Het hoofdkwartier van de onderneming bevindt zich in Egersund, Noorwegen en Rickard Ternblom is sinds dit jaar de chief executive.
Informatie fjordline.com

 

Fjord Line wint prestigieuze duurzaamheidsprijs
5 (100%) 1 vote[s]

Sharing is caring!

Comments are closed.