Shadow

Mallorca: een heerlijk wandeleiland

Stevige dagtochten, relaxte middaghikes… het kan allemaal op het Spaanse eiland Mallorca. Het eiland in de Middellandse Zee is misschien (nog) niet zo bekend als wandeleiland, maar wij denken dat dit snel zal veranderen. Want naast zon, zee, cultuur, heerlijk eten en gezellige steden en stadjes biedt Mallorca ook de prachtigste wandelpaden.

Wandelen Mallorca
Prachtige uitzichten tijdens wandelingen op Mallorca©David Vives@Unsplash

Holidu, het boekingsportaal voor vakantiehuizen, onderzocht de gegevens van AllTrails van meer dan 600 wandelingen om zo de best beoordeelde wandelroutes op Mallorca op een rijtje te zetten.

Wanneer wandelen op Mallorca?

Met een temperatuur tussen de 19 en 23 graden is de oktobermaand perfect geschikt voor een heerlijke wandelvakantie. Niet te warm, nog niet te koud en je vermijdt de drukte van de zomermaanden. En wil je natuur, actief en cultuur met elkaar verenigen? Nou, dat kan. Een groot aantal wandelroutes voert door de bergketen Serra de Tramuntana in het westen van het eiland. En de bergketen is UNESCO werelderfgoed!

Welke wandelingen op Mallorca?

Door de vele wandelroutes is er voor iedereen wel een geschikte route te vinden. Van makkelijk tot moeilijk en van wandelingen aan zee, langs een prachtige kustlijn met steile kliffen, tot in de bergen op pittoreske paadjes en schitterende natuur. Je wandelt door olijf- en sinaasappelboomgaarden, komt door pittoreske dorpjes (waar je even iets eet of drinkt) en ontdekt via de oude pelgrimswegen en de mooie voetpaden hoe onontdekt dit zo bekende eiland eigenlijk is.

Vijf door Holidu onderzochte mooie wandelroutes op Mallorca

Es Pujadors – Coll de na Benet – Bon Aire

De grote winnaar is de wandelroute Es Pujadors – Coll de na Benet – Bon Aire met een score van 5 uit vijf sterren. Om dit pad van zo’n 5 kilometer te bewandelen moet je naar het noorden van Mallorca in de buurt van Alcúdia.
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.
Wandelduur: ongeveer 2 uur.
Bijzonderheden: het panoramapad is op sommige plaatsen wat rotsig, het fantastische uitzicht op de omringende bergen en de zee maakt het zeer de moeite waard.
Tip: maak de wandeling eens bij zonsopgang of zonsondergang.

La Trapa Ruina rondwandeling

Op de tweede plaats, met een score van 4,7 uit 5 sterren staat de rondwandeling langs de ruïnes van “La Trapa” bij Port d’Andratx. De route is 7,6 kilometer lang en je kunt hem het hele jaar lopen.
 Moeilijkheidsgraad: makkelijk/gemiddeld. Er zijn wat rotsige stukken
Wandelduur: gemiddeld minder dan 3 uur.
Bijzonderheden: vooral vogelliefhebbers kunnen tijdens deze wandeling hun hart ophalen en verschillende vogelsoorten spotten.
Tip: bewonder het  uitzicht op zee en de oude stad Sant Elm.

Valldemossa – Puig de Teix – Puig Gros

Met 4,7 uit 5 sterren staat de route van Valdemossa naar de Puig de Teix op de derde plaats en dat komt vooral omdat het 13 kilometer lange pad een van de moeilijkste wandelroutes van Mallorca is. De route is een rondwandeling die begint en eindigt in Valdemossa.
Moeilijkheidsgraad: zeer moeilijk, veeleisend en erg gevarieerd. Soms zijn delen van het pad om verschillende redenen niet begaanbaar, dus check vooraf ter plaatse nog even de actuele informatie.
Wandelduur: gemiddeld 5 uur.
Bijzonderheden: deze route is erg populair bij veel bergwandelaars, je zult dus vaak andere wandelaars zien/tegenkomen.
Tip: na afloop is het goed toeven en bijkomen in  Valdemossa.

Ruta de Pedra en Sec – Variant al Puig de Maria

Op nummer 4, met een score van 4,7 uit 5 sterren, staat de ‘droge stenen route’, ofwel de Ruta de Piedra en Sec GR221. Het pad is 5 kilometer lang en voert je langs de westkust door het Serra de Tramuntana-gebergte.
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk en ook geschikt voor beginners.
Wandelduur: gemiddeld 2 uur.
Bijzonderheden: het gebergte staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO, is in elk jaargetijde een ideale wandeling en kenmerkt zich door het zijn gevarieerde landschap, prachtige uitzicht op de kust en typische mediterrane landschap.
Tip: het pad loopt vlakbij het dorp Pollença, erg leuk ook voor een stopje. 

Ermita la Victoria – Penya des Migdia – Talaia d’Alcúdia

Met 4,7 uit 5 sterren neemt deze route de vijfde plaats in. Je moet hiervoor naar de stad Alcúdia, het noorden van Mallorca. De tocht begint in Ermita de la Victoria en gaat door gebied dat populair is bij ervaren en fervente wandelaars.
Moeilijkheidsgraad: moeilijk vanwege een aantal uitdagende en rotsige stukken.
Wandelduur: volgens AllTrails duurt de route ongeveer drie uur en 50 minuten.
Bijzonderheden: een panoramische uitzicht.
Tip: de stevige wandelschoenen zijn bij deze wandeling extra belangrijk.

Een lijst van de top 10 wandelroutes vind je hier

Tips voor je wandeltocht

Trek stevige schoenen aan, neem genoeg te drinken mee, zorg voor iets te eten onderweg, neem zonnebrand en een hoedje/pet mee en vergeet je camera/telefoon niet!

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Ja, stuur me de nieuwsbrief!

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.