Shadow

Maasai Olympische Spelen in Kenia

Komend weekend vinden in het Sidai Oleng Wildlife Santuary in Kenia de Maasai Olympische Spelen van 2014 plaats. De winnaar van de Spelen, opgezet om traditionele krijgersactiviteiten te vervangen door sportuitdagingen, krijgt onder andere een fokstier voor het dorp waar hij vandaan komt.

Kenia Maassai Olympische Spelen
© Jeremy Goss

Op 13 december worden aan de voet van de Kilimanjaro in het Sidai Oleng Wildlife Sanctuary, voorheen bekend als het Kimana Wilflife Sanctuary, de Maasai Olympische Spelen georganiseerd. Het is de tweede keer dat de Spelen in Kenia worden georganiseerd.

Traditionele krijgersactiviteiten

Tijdens de Maasai Olympische Spelen strijden deelnemers uit vier verschillende Maasai dorpen met elkaar om medailles en prijzen. De prijzen bestaan onder andere uit een fokstier voor het winnende dorp, studiebeurzen, geldprijzen en een gesponsorde reis voor twee van de winnende lopers naar New York om daar deel te nemen aan de New York Marathon van 2015. De deelnemers gaan de strijd met elkaar aan in zes verschillende activiteiten, gebaseerd op traditionele Maasai krijgersvaardigheden. Naast drie verschillende loopwedstrijden, bestaan die uit speerwerpen, Rungu (Maasai wapen van hout) gooien en verticaal hoogspringen vanuit staande positie. Deze laatste vaardigheid is een belangrijk onderdeel van de traditionele Maasai krijgersdans en zal zeer waarschijnlijk van doorslaggevend belang zijn bij het bepalen van de uiteindelijke winnaar. Aan de hardloopwedstrijden kunnen ook vrouwen deelnemen.

Winnaar van Olympisch goud is beschermheer

De Maasai Olympische Spelen zijn bedacht door de Keniaanse Maasai gemeenschap uit de regio Amboseli-Tsavo. Het idee dat erachter zit, is de traditionele krijgersjacht op leeuwen te vervangen door een sportwedstrijd. Een cultureel experiment van grote historische waarde, die meer dan 500 jaar teruggaat, naar de tijd waarin de Maasai gemeenschap voor het eerst in Oost-Afrika arriveerde. David Rudisha, de wereldberoemde Olympiër en Maasai, is beschermheer van de Maasai Olympische Spelen. De wereldrecordhouder op de 800 meter en winnaar van de gouden medaille op de Olympische Spelen van 2012 in Londen zal op 13 december ook aanwezig zijn in het Sidai Oleng Wildlife Sanctuary. “Ik ben de beschermheer van de Maasai Olympische Spelen om me ervoor in te zetten dat het doden van leeuwen niet de juiste weg voorwaarts is. Als Maasai hebben wij een toekomst met onze geweldige hardlopers. Om onze mannelijkheid en onze bruid te veroveren, moeten wij nu hardlopen in plaats van de koning van het dierenrijk doden”, aldus Rudisha.

Sharing is caring!