Leipzig viert 25 jaar Val van de Muur

Geplaatst door Redactie op 9 september 2014 om 10:55 in de categorie Beurzen en evenementen

Het is dit najaar 25 jaar geleden dat de Val van de Muur begon met een vreedzame revolutie in Leipzig. Ter ere van dit jubileum vinden tot eind 2014 verschillende feestelijke evenementen plaats, waarbij het Lichtfeest op 9 oktober 2014 het hoogtepunt is.

Leipzig

© LTM Punctum Schmidt

Het Lichtfeest zal, zoals ieder jaar, de geschiedenis weer tot leven brengen. Langs de historische route waar de revolutie plaatsvond, laten audio-, video- en lichtinstallaties de bezoekers de grote ommekeer van 25 jaar geleden herbeleven. Tevens is het Lichtfeest de aftrap van een weekend vol evenementen, exposities en concerten van culturele instellingen die de gebeurtenissen van 1989 in beeld brengen.

Start van de Val van de Muur

Op 9 november 1989 is de Berlijnse Muur gevallen en waarna Oost- en West-Duitsland werden herenigd. Veel mensen weten echter niet dat de Val van het IJzeren Gordijn feitelijk op 9 oktober in datzelfde jaar in Leipzig begon met de Vreedzame Revolutie, ook wel bekend als de Maandagdemonstraties.
Ongeveer 70.000 inwoners gingen na de traditionele gebeden voor vrede in de Nikolaikirche en drie andere kerken de straat op met kaarsen, ondanks een streng verbod hierop. Met kreten als „Wij zijn het volk!” en „Geen geweld!” eisten ze meer democratie in de DDR en brachten ze het communistische bewind aan het wankelen.

Voormalige Stasi-kantoren

Ter ere van het 25-jarig jubileum zijn er tot eind 2014 verschillende evenementen in de stad die aan de gebeurtenissen van de herfst van 1989 herinneren. In het Museum in der Runden Ecke kunnen bezoekers in de kantoren van de voormalige geheime dienst Stasi meer leren over de functie, methoden en geschiedenis van deze organisatie. De bijbehorende bunker, net even buiten Leipzig, is elk laatste weekend van de maand geopend.

In het Huis van de Geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland illustreert een interactieve tentoonstelling de geschiedenis van de scheiding, eenwording, dictatuur en het verzet in de DDR.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.