Shadow

Kwart Nederlanders verwacht vanwege coronavirus niet op zomervakantie te gaan

Maar liefst 25 procent van de Nederlanders verwacht aankomende zomer vanwege het coronavirus niet op vakantie te kunnen gaan. Dit blijkt uit onderzoek van reisplatform onder 9.245 Nederlandse vakantieliefhebbers. Ook de vakanties van inkomende toeristen lijken op de tocht te staan. Zo stelt 94 procent van de ondervraagden dat Nederland haar grenzen moet sluiten voor alle buitenlandse toeristen.

Moet Nederland in de strijd tegen het coronavirus de grenzen sluiten voor buitenlandse toeristen? © Nico van Dijk
Moet Nederland in de strijd tegen het coronavirus de grenzen sluiten voor buitenlandse toeristen? © Nico van Dijk

“Sinds donderdag 18:00 geldt in Nederland een inreisverbod voor personen van buiten de Europese Unie”, zegt Johannes Keuning van 27vakantiedagen. “Een groot gedeelte van de Nederlandse vakantieliefhebbers ziet graag dat deze regeling wordt uitgebreid naar toeristen van binnen de Europese Unie. Dit lockdownscenario zien we ook terug in de verwachtingen voor de zomervakantie; waarbij een kwart van de ondervraagden zelfs verwacht helemaal niet meer op vakantie te gaan.”

Vakantieplannen afzeggen, omboeken of verschuiven door coronavirus

Naast afzeggen, verwacht een op de drie respondenten hun vakantieplannen voor deze zomer te moeten omboeken of verschuiven. Maar liefst 61 procent van de ondervraagden houdt zich zelfs liever met hele andere dingen bezig en noemt zijn of haar geplande vakantie ’helemaal niet meer belangrijk’. Keuning: “Het is ontzettend moeilijk om op dit moment voorspellingen te doen. Ik durf te stellen dat alle vakanties tot eind april waarschijnlijk van de baan zijn. Daarna is het koffiedik kijken. Als je van een gokje houdt, dan is nu wel het moment om een zomervakantie te boeken tegen een lage prijs. Reisorganisaties zoals TUI bieden inmiddels soepele omruilgaranties voor nieuwe boekingen: klanten kunnen tot een dag voor vertrek hun vakantie omboeken, normaal is dat tot 22 dagen voor vertrek bij TUI.”

Deze vernieuwede omruilgarantie is van toepassing op bestaande boekingen en op nieuwe boekingen t/m 30 april 2020. De latere vertrekdatum dient uiterlijk te zijn gelegen vóór 31 oktober 2020.

Coronavirus houdt toerist in eigen land

Vanwege alle onzekerheid, kan de ouderwetse vakantie in eigen land deze zomer wellicht een comeback maken. Uit het onderzoek blijkt dat twintig procent van de ondervraagden die normaal in het buitenland vakantie vieren – vanwege het coronavirus – serieus nadenkt over een vakantie in eigen land voor de aankomende zomerperiode. Keuning: “Dit is niet alleen vanuit nostalgisch oogpunt een mooie ontwikkeling. Voor Nederlandse horecaondernemers zou het een welkome verrassing zijn als wij dit jaar onze vakantie massaal in eigen land zouden vieren. Daarnaast is Nederland een erg mooi vakantieland en valt er binnen onze landsgrenzen gelukkig voldoende te beleven, waardoor een vakantie in eigen land echt geen straf is.”

Boek je vakantiewoning, vakantievilla of vakantiebungalow bij Aan Zee Vakantiehuizen, Belvilla, Bungalowspecials, CenterParcs, Roompot, ChaletsPlus, Interhome Vakantiehuizen en Landal GreenParks.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief!

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!