Krugerpark in Oostevaardersplassen

Geplaatst door Redactie op 19 september 2014 om 10:56 in de categorie Algemeen nieuws

krugerpark-oostvaardersplassenOverdag in natuurgebieden verblijven is in ons lang geen probleem. Overnachten in natuurgebieden gebeurt echter nog nauwelijks. Innovatienetwerk en andere organisaties en bedrijven, willen daar met een project in de Oostvaardersplassen verandering in brengen.
Het project, genaamd Krugerpark.nl, zou een positief effect hebben op zowel de bezoekers als de natuur. Deze week werd bekend dat de plannenmakers beginnen met een inhoudelijke en financiële uitwerking voor de Oostvaardersplassen. Uit een eerdere verkenning is gebleken dat er voor dit gebied verschillende innovatieve verblijfsconcepten zoals lodges gebouwd kunnen worden. Die leveren voldoende geld op om de naar verwachting kleine natuureffecten te compenseren. Netto blijft zo een flinke natuurwinst over, schrijven de onderzoekers. Dat is nodig, omdat natuurbeheer nu nog vooral uit subsidies gefinancierd wordt. Het onderzoek maakt deel uit van het programma ‘Subsidievrije natuur’.

Tijdens een proefproject in Oostvaardersplassen moet blijken of de benodigde aanpassingen haalbaar zijn en of er bij de betrokken partijen, zoals bedrijfsleven en natuurbeheer, voldoende draagvlak is. Voor de Oostvaardersplassen is gekozen omdat er veel informatie over voorhanden is, en het door zijn gunstige ligging ten opzichte van Schiphol ook potentie heeft voor de internationale markt. Tevens willen de onderzoekers een projectvoorstel uitwerken voor het gebied Kempen-Broek in Limburg dat juist het tegenovergestelde van Oostvaardersplassen is.

Het innovatienetwerk denkt dat het mogelijk is om in tien jaar tijd 200.000 hectare subsidievrije natuur te ontwikkelen.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.