Shadow

Kerst in het Deense Zuid-Jutland

kersthoppendenemarkenEen Deense Kerst – het kan niet vroeg genoeg beginnen, en kerst in Denemarken heeft iets ongrijpbaars, iets betoverends – dat speciale gevoel van ontspanning en gezelligheid dat de Denen ook wel hygge noemen. Als je er in de kerstperiode geweest bent, dan kun je je voorstellen waarom de Denen zo enorm op dit feest gesteld zijn. Het is namelijk een heel knus en sfeervol samenzijn, dat je niet snel zal vergeten en dat je vaker zou willen meemaken. De kerst kan voor de Denen daarom niet vroeg genoeg beginnen. Denemarken is veel minder ver dan nogal eens wordt gedacht. Afhankelijk van welke eindbestemming je kiest, is het vaak maar een (halve) dag rijden. Je kunt Denemarken ook per vliegtuig, trein of bus bereiken. Alle tijd dus om ontspannen op weg te gaan en te genieten van de mogelijkheden.

Een greep uit de kerstbelevenissen in bijvoorbeeld Zuid-Jutland

Wie de authentieke kerstsfeer in Denemarken wil beleven hoeft helemaal geen lange reis te maken. Net over de grens met Duitsland in de regio Zuid-Jutland liggen interessante historische plekjes, vanaf Utrecht slechts op een goede 600 kilometer rijden en via uitstekende wegen gemakkelijk bereikbaar. Vanuit deze regio ben je snel in het Deense Waddengebied, onlangs uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Optocht van kerstmannen in Tønder Het pittoreske Deense stadje Tønder, nabij de grens met Duitsland, is elk jaar een van de eerste plekken waar je terecht kunt voor het opsnuiven van de Deense kerstsfeer. De kerstman arriveert op zaterdag 8 november. Er is die dag een optocht van kerstmannen in de smalle straatjes rond het oude centrum. Vanaf het weekend van 8 en 9 november is ook de traditionele kerstmarkt te bezoeken.

Kerstmarkt in Krusmølle vanaf eind oktober De kerstmarkt in en om de oude molen van Krusmølle bij het stadje Aabenraa in de regio Zuid-Jutland is legendarisch. De markt start ook dit jaar weer als de eerste van het land – en wel op zaterdag 25 oktober. Tot en met 30 december is elke dag geopend, met uitzondering van 24 en 25 december.

Ouderwetse kerst in Ribe In het oudste stadje van Denemarken, de voormalige hoofdstad Ribe in het zuidwesten van Jutland, wordt de kerst nog op een ouderwetse manier gevierd. Hier wordt gewerkt volgens een oeroud draaiboek. Er is niet alleen een sfeervolle openlucht kerstmarkt, er zijn ook optochten, concerten en bijzondere activiteiten. In het weekend van 29 en 30 november is er een grote overdekte kerstmarkt in het oude stadhuis.  Ribe werd eerder dit jaar verkozen tot mooiste stadje van Europa. Het is ook een prima uitvalsbasis voor een kennismaking met het Deense Waddengebied, afgelopen zomer door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed.

Lichtfestival in Kolding Van donderdag 11 t/m zaterdag 13 december organiseert de Deense stad Kolding aan de zuidoostkust van Jutland een groot Lichtfestival, waarbij met interessante lichteffecten, video’s, interactieve installaties en ‘lichtkunst’ wordt gewerkt die zowel inwoners als bezoekers moeten inspireren.In het weekend van 6 en 7 december is er in Kolding een grote kerstmarkt in het oude koningsslot Koldinghus (nu museum), gelegen aan de Koldingfjord

Kerstmarkt in middeleeuws slot Het middeleeuwse Gram Slot (1232) bij het Zuid-Deense stadje Haderslev vormt een prachtig decor voor de kerstmarkt die hier in de weekenden van 8 /9 en 15/16 november plaatsvindt.

Sharing is caring!