Shadow

Ijsland: ruig, weldadig, veelzijdig én dichtbij

Het melkblauwe water van de Blue Lagoon klotst zachtjes tegen de zwarte vulkanische gesteente. Het is moeilijk voor te stellen dat je eigenlijk zit te baden in een kleine milieuramp. Afgezien van wat zacht gekwebbel afgewisseld door een weldadige ‘aaaah’ als iemand het weldadig warme water in stapt, hoor je niets. Het is, na het vliegveld van Keflavik, onze eerste kennismaking met IJsland en die smaakt direct naar meer.

IJsland Thingvellir

Door Nico van Dijk

De Blue Lagoon ligt op 20 minuten rijden van het vliegveld. Als je in het vliegtuig aan de rechterkant bij het raam zit, kun je het zien liggen vanuit de lucht. Hoofdstad Reykjavik ligt in het zuidwesten van het eiland en is verder van vliegveld dan Blue Lagoon, dus je kunt het beste eerst naar de lagoon gaan en dan door naar de hoofdstad.

Lees ook: IJsland is klaar voor herstart toerisme.

Heerlijke milieuramp

Blue Lagoon Ijsland

Eigenlijk is de Blue Lagoon een door mensen veroorzaakte milieuramp. Pal achter wat nu de lagune is, staat een geothermische centrale die heet water uit de aarde oppompt om energie op te wekken. Het restwater, dat nog steeds zo’n 38 graden is, liet men begin jaren tachtig over de lavavelden weglopen om weer in de aarde te zakken. Maar dat gebeurde dus niet, waardoor bassins vol warm water ontstonden. Dat is nog eens een heerlijke milieuramp!

Vanaf het hooggelegen terras heb je een goed zicht op de dampende bekkens. De harde, op Ijsland immer aanwezige wind, drijft ons snel naar binnen: omkleden, douchen, een sprintje door de frisse wind en het behaaglijke water in. Voor de badmeesters op de kant, diep weggedoken in hun windjacks, en de masseurs in het water, die truien en mutsen dragen, is het afzien. En ook als je uit het water gaat, terug naar de douches en kleedruimtes binnen, is het bibberen met de frisse wind op je natte lijf. En dan is het nog maar begin oktober. In de winter moet het helemaal een barre bedoening zijn. Insmeren met de silica-modder, die overal in emmers klaar staat, maakt de wind minder voelbaar en je krijgt er nog een mooiere huid van ook! Een uitstekende eerste kennismaking met een bijzonder land op een unieke plek op aarde. En dat op minder dan drie uur vliegen vanaf Amsterdam.

Brood bakken in het zand

Ook op andere manieren weten de Ijslanders slim gebruik te maken van de geothermische processen die zich onder hun voeten afspelen. Zo heeft zelfs het kleinste dorp wel een heetwaterbad dat als sociaal ontmoetingspunt dient. Sommige hotels in het zuiden van het land bakken brood in een eigen geothermale bakkerij: ze begraven het in een zak verpakte deeg gewoon in het gloeiend hete strand dat naast een meer ligt.

Ijsland: compact eiland met overweldigende natuur

Ijsland, dat twee keer zo groot is als Nederland, is toch relatief compact en het natuurschoon is om stil van te worden. Het feestje begint al aan boord van de toestellen van Icelandair met het veiligheidsinstructiefilmpje dat deels is opgenomen in de schitterende, woeste en ongenaakbare natuur van Ijsland. Het land leent zich uitstekend voor een lang weekend weg, maar dankzij de stopover-regeling van Icelandair, kun je er een week blijven op hetzelfde ticket voordat je doorvliegt naar de Verenigde Staten.  Dat geeft je voldoende tijd om bijvoorbeeld de ruige Westfjorden te bekijken, walvissen te spotten in het noorden, de Skogafoss watervallen in het zuiden te zien, te kayakken in de Jokulsarlon-ijslagune en de beroemde Geysir te bekijken.

De Golden Circle-route met Thingvellir (waar toenmalige Ijslanders al in 930 het oudste parlement ter wereld oprichtten én Game of Thrones-locatie!), de Gulfoss-watervallen en Geysir is in een dikke halve dag te doen. Met iets meer tijd kun je ook het Katla geopark bezoeken, het eerste geopark van Ijsland dat in het zuidoosten van het land ligt. Gezien alle gletschers en vulkanische activiteit  is het letterlijk een van de meest dynamische plekken op aarde. Het heeft ook de twee jongste kraters van de wereld. En als je gelukt hebt en er is weinig bewolking, kun je overal op Ijsland het noorderlicht zien, een wonderlijk natuurfenomeen dat nooit verveelt. Daarbij kan je nog een kleine deceptie wachten, want zo mooi als de chip van je fotocamera het noorderlicht vastlegt, zal het minder ontwikkelde menselijk oog het niet zien.

Ijsland ontdekken per kayak, 4WD of helikopter

Heb je meer tijd dan een dag of een weekend, dan kun je de ruige natuur op diverse manieren gaan ontdekken: natuurlijk per auto, 4WD, of busje-met-gids, maar ook op de rug van Ijslandse paarden, per helikopter, per kayak, per snowmobile of wandelend over gletschers. Of ga lente skiën in Akureyi in Noord IJsland waar dankzij de late zonsondergang de pistes extra lang open zijn. De kreet ‘Ijsland is geen bestemming, het is een avontuur’ is dan ook helemaal waar. Voigt Travel vliegt vanuit Nederland rechtstreeks naar Akureyi.

IJsland vakantie boeken

Bekijk aanbiedingen naar IJsland voor rondreizen, groepsreizen en singlereizen bij Shoestring, Sawadee, Riksja Travel, Voigt Travel, BBI-Reizen en Trivago.

Lees ook: De beste tips voor een campervakantie in IJsland

Reykjavik: geen doorsnee hoofdstad

Reykjavik, de meest noordelijk gelegen hoofdstad van Europa op drie kwartier rijden van het vliegveld, is ook geen doorsnee hoofdstad. Door de vele laagbouw en de relatief geringe omvang oogt het eerder als een knusse, gezellig provinciestad dan als een bruisende metropool.Tweederde van de circa 320.000 Ijslanders woont in de hoofdstad, maar files zijn er nagenoeg onbekend. De stad is een Unesco City of Literature en dus een must voor boekenwurmen. Via qr-codes die je overal in de stad ziet, kun je meer te weten komen over het literaire erfgoed.

Reykjavik is in 870 gesticht. Vanaf de toren van de Haftung Kirke, het hoogste gebouw van de stad, heb je een fenomenaal uitzicht over Reykjavik en de omringende bergen. Vlak daarnaast serveert Cafe Loki Ijslandse specialiteiten zoals stokvis. Barretjes, galeries en winkels met onder meer de bekende wollen Ijslandse truien en mutsen, vind je in Skolavordustigur. Probeer die namen vooral niet uit te spreken. ‘District 101’, zeg maar ‘downtown Reykjavik’, vernoemd naar de postcode, is voor ons continentale Europeanen makkelijker uit te spreken. Bier was tot 1984 verboden. Dankzij een schimmige deal met Spanje waren Spaanse rode wijn en brandewijn, bekend onder de naam ‘de zware dood’ als enige alcoholische versnapering op Ijsland verkrijgbaar.

Lekker uit eten? Roadhouse serveert Amerikaans eten in omgeving die qua inrichting loopt van jaren 20 tot 70. Alles wordt zoveel mogelijk zelf gemaakt. Suzushii is een van beste sushimakers in IJsland. Met overvloed aan verse vis is er keuze genoeg. Sjávargrillid serveert uitstekende vis- en vleesgerechten en biedt een prettige, ontspannen sfeer.

Beste tijd om Ijsland te bezoeken

Het maakt eigenlijk niet uit in welk jaargetijde je Ijsland bezoekt, want het landschap is er altijd ronduit indrukwekkend. Dankzij de warme Golfstroom zijn de winters er relatief mild. Daar staat tegenover dat het er in de zomer gemiddeld 14 graden is. Bij 20 graden lopen de IJslanders te puffen. Tussen midden mei en begin augustus is het nooit donker en zorgt de midzomernachtzon voor spectaculaire fotomomenten. In december daarentegen is er maar een paar uur per dag waterig daglicht. Winderig is het er altijd en bomen zijn er schaars. Draag kleding in laagjes. Hou het portier van je auto met twee handen vast bij het openen. Je autoverhuurder is er dankbaar voor.

Kijk voor meer Ijsland-inspiratie op inspiredbyiceland.com of visiticeland.com (Nederlandstalig). Meer IJsland op Reisprofs.nl.

Lees ook: IJsland klaar voor herstart toerisme met nieuwe activiteiten en ontdekkingsroutes

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *