Shadow

Hoe overleef ik een lange vliegreis? Lees deze 15 tips!

Een uurtje of drie in economyclass in een vliegtuig is nog niet zo erg. Langere vluchten daarentegen kunnen een aanslag op je lichaam én je geest zijn. Wat kun je doen om zo’n lange vliegreis wat aangenamer te maken? We geven je 15 tips.

Vliegtuigstoelen

We gaan er vanuit dat het vliegtuig helemaal vol zit en je niet de luxe hebt van één, of meerdere lege stoelen naast je.

De eerste zeven tips

 1. Probeer op langere nachtvluchten een raamplaats te bemachtigen. Je kunt dan met een jas en een kussentje leunen tegen de wand van het vliegtuig.
 2. Een grote sjaal of eigen dekentje is wel zo prettig. De dekentjes in een vliegtuig zitten dan vaak wel in een folie, maar het betekent niet dat ze net gewassen zijn. Prima dus voor over je benen en je voeten, maar voor schouders en armen is je eigen sjaal net even fijner.
 3. Reis in comfortabele kleren. Verwissel die strakke spijkerbroek voor een lekker zittende yoga- of sportbroek. En draag laagjes. De temperatuur in een vliegtuig kan nogal schommelen. Van heel warm bij vertrek tot koud tijdens de reis. Laagjes zijn ook handig als je van het ene klimaat naar het andere reist. Dan sta je op een luchthaven in de tropen niet in een fleece-trui of in een koud gebied met een t-shirt.
 4. Pak direct uit je handbagage wat je onderweg nodig denkt te hebben. Dat scheelt onhandig wroeten in je rugzak of trolley tijdens de vlucht.
 5. Moet je vaak naar het toilet dan is juist een stoel aan het gangpad een aanrader. Hoef je niet telkens je misschien wel slapende buurvrouw of buurman wakker te maken.
 6. Een koptelefoon met noise-reductie scheelt echt! Het enige nadeel is dat, als je een beetje wilt leunen tegen de wand, zo’n koptelefoon een beetje in de weg kan zitten.
 7. Ook al slaap je niet, met een oogmasker (in combinatie met een koptelefoon) sluit je de wereld een beetje buiten en kun je je wat beter ontspannen.Moet je je reis nog boeken? Kijk dan hier voor wat mooie aanbiedingen:
  Reizen met een camper? Boek bij World Wide Campers of Travelhome
  Complete reizen vind je bij Sawadee en TUI
  Voor een huurauto ga je naar Alamo 

  De laatste acht tips

 8. Gebruik een hangmatje voor je voeten. Echt, het is dé uitvinding van de eeuw wat mij betreft. Je hangt de straps van het hangmatje over het klaptafeltje voor je. Maakt niet uit of het open of dicht is, het blijft gewoon zitten. Stel het in op de juiste hoogte en zit heerlijk met je voeten een stukje omhoog. Heel handig omdat er bijna nergens meer voetensteunen zijn. In economyclass in ieder geval. Een andere must have is een nekkussen en een klein toilettasje met een verfrissingsdoekjes, tandenborstel, tandpasta en een kam zodat je je tijdens, en aan het eind van de reis, even wat kunt opfrissen.
 9. Neem desinfecterende doekjes mee. Ook als je korter vliegt. De tafeltjes, stoelriemen, armleuningen en vakjes waar je je spulletjes in kunt doen wemelen van de bacteriën. Zelfs meer dan de deurknoppen van de toiletten.
 10. Neem als dat lukt een paar slippers of in ieder geval een paar sokken mee om over je eigen sokken aan te trekken als je je schoenen uitdoet. De vloeren zijn zeker niet schoon en het water dat je op de vloer in de toiletten ziet komt niet altijd uit de kraan 😊.
 11. Drink voldoende, en dan vooral water. Tip: neem geen koffie of thee in een vliegtuig. Het water dat daarvoor gebruikt wordt is niet altijd zuiver en van goede kwaliteit.
 12. Heb je een dieetwens of dieetbeperking? Regel dat dan minstens drie dagen voor vertrek bij de luchtvaartmaatschappij. En neem altijd iets te snacken mee voor het geval er iets mis is gegaan bij het doorgeven, of met de maaltijd. Sommige combinaties kunnen namelijk niet, bijvoorbeeld de combinatie met een vegetarische maaltijd als je een lactose- of glutenintolerantie hebt.Vliegtuigeten
 13. Mannen, dit is ook voor jullie een aanrader: neem een lippenbalsem en handcrème mee. Of gebruik die van je partner. De lucht in een vliegtuig is behoorlijk droog en je zult de eerste niet zijn die gebarsten lippen krijgt. Of handen die aanvoelen als perkament, vooral na het wassen met de meestal niet zo huidvriendelijke zeepjes op het toilet.
 14. Geduld en nog eens geduld. Je hebt uren de tijd, dus erger je niet als het cabinepersoneel niet snel genoeg naar je zin een drankje uitdeelt. En heb je tussendoor dorst? Loop dan even naar de pantry, spreek een langslopende steward of stewardess aan of druk op het knopje als dat allemaal niet kan of lukt. Maar ook dan: geduld is een schone zaak.
 15. Beweeg af en toe zodat je niet al te stram wordt. Je doet er bovendien je bloedsomloop ook een groot plezier mee en vermindert de kans op trombose.

Met deze tips lukt het je vast wel om wat uitgeruster en fitter op je bestemming aan te komen.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!