Shadow

Het weekend begint al op vrijdagochtend

Onderzoek toont aan dat in Nederland het weekend al begint op vrijdagochtend om 11.56 uur. Daarmee hebben we met z’n allen gemiddeld 60 uur en 4 minuten weekend. Ter vergelijking, het kortste weekend heeft men in Italië, waar ze pas aan hun weekend beginnen om 19:36 uur. Hierdoor kunnen Italianen slechts 52 uur en 24 minuten van hun weekend genieten. Het langste kunnen ze genieten in Spanje, met gemiddeld 61 uur en 50 minuten weekend.

Voor het onderzoek, dat in opdracht van Budget Autoverhuur is uitgevoerd, werden 7.000 volwassenen in zeven Europese landen ondervraagd om erachter te komen hoe een bijzonder weekend eruit ziet in Europa. Er werd gevraagd wat een weekend geweldig maakt, hoeveel weekenden eigenlijk echt leuk zijn, hoeveel men gemiddeld per weekend uitgeeft en wat mensen weerhoudt om vaker een leuk weekend te organiseren. Doel van het onderzoek was te bepalen hoe een bijzonder weekend eruit ziet in Europa.

De resultaten van dit onderzoek kwamen uit een bijzondere samenwerking met Instagrammers. Zij werden op Europees niveau benaderd om deel te nemen aan het onderzoek

De resultaten spreken boekdelen:

  • Eén op de 10 mensen zegt geen leuk weekend te hebben gehad in de afgelopen 12 maanden. Ook in Nederland is dit het geval.
  • Ruim één op de vijf (21%) Europeanen kan zich de laatste keer niet meer herinneren dat ze een compleet nieuwe ervaring hadden tijdens het weekend. Nederland had met een schokkende 28% het hoogste aantal mensen dat zich dit niet meer kon herinneren.
  • Duitsers hebben het vaakst een leuk weekend met 13 leuke weekenden in de afgelopen 12 maanden, in tegenstelling tot Portugal, waar men slechts 5 leuke weekenden had in de afgelopen 12 maanden. In Nederland had men 9 leuke weekenden in het afgelopen jaar.
  • Nederlanders hebben een redelijk lang weekend met 60 uur en 4 minuten weekend per week. Wij beginnen ook al op vrijdagochtend om 11.56 uur al aan ons weekend.; Italië heeft het kortst weekend met 52,5 uur.

Hoeveel kost een leuk weekend?

Ook is onderzocht hoeveel men bereid is uit te geven aan een leuk weekend. Terwijl de Duisters het vaakst een leuk weekend hebben, spenderen zij eigenlijk het minst, gemiddeld €138. De Britten geven verreweg het meest uit aan een bijzonder weekend met €208 euro. Nederlanders zijn zoals verwacht zuinig en besteden slechts €145 aan een portie vermaak.

Wat is een leuk weekend?

Een ‘leuk’ weekend komt neer op een combinatie van de juiste mensen en de juiste ervaring: in Nederland zegt 43% dat een leuk weekend bestaat uit het bezoeken van een bijzondere of nieuwe plek. Hetzelfde percentage, 43%, zegt dat het gaat om het spenderen van tijd met vrienden en familie.
Als het gaat om ondergaan van een totaal nieuwe ervaring lopen Nederlanders flink achter op de omliggende landen: slechts 47% van de respondenten zegt de afgelopen 3 maanden iets nieuws te hebben gedaan. Gelukkig liegen Nederlanders niet vaak over hun weekend activiteiten, slechts 8% geeft toe dat ze wel eens liegen over hun activiteiten om indruk te maken. Dat is lager dan de rest van de landen. Spanjaarden liegen met 17% het meest over hun weekendactiviteiten.

Het is een feit: een leuk weekend doet je goed

Maar liefst 80% van de Nederlanders heeft een positief gevoel na een leuk weekend. Bijna driekwart (71%) van de respondenten zijn ook weer helemaal opgeladen en hebben weer zin om naar hun werk te gaan. Helaas voelen Nederlanders zich niet zo productief na een leuk weekend. Slechts 42% van de ondervraagden voelt zich dan enigszins productief. De Engelsen hebben bijna een extra weekend nodig om over hun weekend te komen, 40% van de Engelsen zegt dat ze uitgeput zijn na een leuk weekend.

Werk stopt niet na vrijdag

15% van de Nederlanders zegt dat hun werk voorkomt dat ze een leuk weekend hebben. Dit is het laagste percentage in Europa. Duitsers en Portugezen klagen in 27% van de gevallen dat werk hen weerhoudt om van het weekend te genieten. Nederlanders lijken tevens hun werk in het weekend goed los te kunnen laten, ook het percentage dat in het weekend praat over zijn werk is het laagste van Europa met slechts 38%. Wel checkt 23% van de Nederlanders elk weekend hun mail.

Lees ook: Lekker uitwaaien en overnachten aan zee.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *