Shadow

Helsingør herdenkt Shakespeare’s 400ste sterfdag

In 2016 viert de Deense stad Helsingør ten noorden van Kopenhagen zowel de 400ste sterfdag van Shakespeare als het 200ste jubileum van het Shakespeare Festival dat wordt gehouden in kasteel Kronborg aan de Sont. Tijdens dit drie weken durende festival zal aan de hand van bijzondere programma’s de dood van toneelschrijver William Shakespeare worden herdacht. Het Shakespeare Festival zal op 1 augustus 2016 van start gaan met toneel, film en muziek op het programma. 

© Visit Denmark
© Visit Denmark

Het kasteel aan de Sont staat bekend als de plek die Shakespeare uitkoos als plaats van handeling voor zijn beroemde werk Hamlet. Kronborg ligt op een uur reizen van Kopenhagen in het noorden van het eiland Seeland. Sinds 1816 wordt hier jaarlijks in de eerste week van augustus door internationale artiesten een serie door Shakespeare geschreven toneelstukken opgevoerd.

Ter gelegenheid van de 400ste sterfdag van de grote Britse toneelschrijver wordt het festival in 2016 voor de eerste keer in de geschiedenis verlengd tot een periode van drie weken. Een van de hoogtepunten zal ditmaal de opvoering van Hamlet zijn (uitgevoerd in het Engels). Mogelijk zal het stuk daarna ook in andere delen van de wereld te zien zijn.

Shakespeare en Helsingor

Toen Shakespeare zijn ‘Tragische Geschiedenis van Hamlet, de Prins van Denemarken’, rond 1600 schreef, werd beweerd dat hij was geïnspireerd door een verhaal dat voor het eerst was opgetekend door de Deense middeleeuwse geschiedschrijver Saxo Grammaticus in zijn meer dan 800 jaar geleden gepubliceerde ‘Geschiedenis van Denemarken’. Of Shakespeare werkelijk ooit Helsingør heeft bezocht is niet bekend. Maar vast staat dat verscheidene Engelse en Schotse acteurs uit zijn kring als gastspelers in kasteel Kronborg en de stad Helsingør hebben opgetreden. Via deze acteurs zouden verhalen over het kasteel Shakespeare hebben kunnen bereikt en hem hebben geïnspireerd.

Zoek een vakantiehuis in Denemarken

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!