Shadow

Freeriden en toerskiën in Montafon: het pure skiën

De regio Montafon in het Oostenrijkse Vorarlberg staat bekend om het adembenemende berglandschap en de hoge ligging. Maar met 44 kilometer freestyle- en freeride-routes is Montafon ook het grootste toerskigebied in Vorarlberg.

freeriden in Montafon
© Montafon Tourismus

Montafon telt vijf skigebieden met in totaal 218 km skipisten. Die zijn verdeeld over vijf skigebieden waar je met één skipas terecht kunt. Op Silvretta Bielerhöhe na zijn het allemaal familieskigebieden. Silvretta Montafon is het met 155 kilometer pisten het grootste skigebied van Montafon, gevolgd door Golm en Gargellen, een knus dorp op 1423 meter hoogte dat zo in elke reisbrochure kan.

Skigebieden voor families én freeriders

Al die skigebieden hebben eigenlijk twee gezichten. Wie oppervlakkig de skikaart bekijkt, zal ze vanwege de vele blauwe en rode pistes onmiddellijk klassificeren als familieskigebieden, waar een gevorderde skiër of snowboarder niets te zoeken heeft. Maar niets is mindeer waar. Vier van de vijf skigebieden hebben ook uitstekende mogelijkheden voor freeriders en liefhebbers van toerskiën.

Neem bijvoorbeeld Silvretta-Bielerhöhe aan het einde van het dal: hier hebben avonturiers een fantastisch uitzicht op de bevroren Silvrettasee en de unieke bergwereld met de hoogste berg van Vorarlberg, de Piz Buin (3312 meter). Om in dit skigebied te komen neem je bij Partenen de Vermuntbahn omhoog. Daarna moet je met taxibusjes door een lange tunnel. Aan het eind ligt het stuwmeer. Daar kun je niet alleen langlaufen, maar ook schitterende skitoers maken. Zorg wel dat je op tijd weer terug bent, want er zijn maar twee kleine hotels en die zitten vrijwel altijd vol. Ook in het kleine beginnersskigebied Kristtberg wordt een skisafari aangeboden.

Freeriden in Gargellen

Dan is er nog het hooggelegen Gargellen, waar overigens een schitterend vakantiepark van Landal ligt. Ook hier weer veel rode en blauwe pistes, maar ook weer uitstekende offpiste-mogelijkheden. Het Oostenrijkse leger en internationale alpenverenigingen komen hier hun freeride-vaardigheden oefenen. Dat gebeurt onder meer op de Nidla, een prachtige poedersneeuw ‘steilhang’ waar je 500 hoogtemeters overbrugt. Maar je hebt hier ook de nodige kilometers aan skiroutes en skivarianten, zodat je af en toe nog een stukje piste mee kunt pakken.

Madrisa-toer: op stijgvellen naar Zwitserland

Ook heel mooi is de Madrisa-Rundtour. Je gaat dan vanaf de hoogste skilift op stijgvellen verder de Schafberg op. Daar hoog in de bergen steek je de grens met Zwitserland over, waarna je een uur lang offpiste afdaalt richting het dal. Het is een aanslag op je bovenbeenspieren, maar goed te doen voor iedereen die een beetje offpiste skiën kan. In het dal pak je de bus naar Klosters waar je een liftpas krijgt om weer op de top te komen. Daarna moet je wederom een stuk offpiste tot je weer in Gargellen komt. Deze dagtocht duurt ongeveer acht uur en kun je alleen maken onder begeleiding van een gids. Je kunt ook een drie-urige tocht maken, maar dan mis je wel de dalafdaling naar Zwitserland.

Freeride centrum in Silvretta Hochmontafon

Ook in het skigebied Silvretta Montafon zijn veel mogelijkheden voor freeriden. Het Freeride-centrum op de Grasjoch, pal naast het bergstation van de Grasjoch-gondel, is hét ontmoetingspunt voor zowel beginnende als gevorderde freeriders. Van maandag tot zondag zijn er programma’s voor verschillende niveaus: het begint natuurlijk altijd met de inleiding in lawinekunde en het juiste gedrag op de sneeuwhellingen. Oefenen met de lawineuitrusting in een realistische omgeving en leren omgaan met het LVS-apparaat (lawinepieper) is heel belangrijk zodat je in een noodgeval geen tijd verliest. Daarnaast is er in het Freeride Center elke maandag een Freeride Safety Check met een standaard ingericht LVS-zoekveld. In het Freeride Center op de Grasjoch worden verder trainingsdagen voor beginnende freeriders aangeboden. Geïnteresseerden kunnen gidsen en lawineuitrustingen boeken en informatie krijgen over de beste routes van de dag. LVS-apparaten kunnen bij de checkpoints van zes berg- en dalstations worden gecontroleerd. De conclusie van de tester van skiinfo.de: “Montafon heeft voor freeriders niet alleen veel erkende skiroutes, maar ook nog eens tips voor talloze andere freeride-routes voor zowel beginners als echte professionals.” De site kende Montafon het predikaat ‘Beste skigebied van Oostenrijk voor diepsneeuwskiërs en freeriders’ toe.

Blauw, rood of off-piste?

Ook aan de andere kant van skigebied Silvretta Montafon, op de Nova en de Valisera, zijn prima freeride-mogelijkheden. Je kunt hier voortdurend kiezen of je vanaf het bergstation van een lift de blauwe piste, de rode piste of offpiste naar beneden gaat. Handig als je met een groep skiërs van verschillende niveaus op wintersport bent. Je komt elkaar altijd beneden weer tegen.

Silvretta-Montafon: Beste skigebied voor off-piste skiërs

Dankzij de perfecte “off-piste-condities” werd Silvretta Montafon in 2013 door skiinfo.de uitgeroepen tot “beste skigebied in Oostenrijk voor diepsneeuwskiërs en freeriders”. In 2014 ontving het gebied voor het concept “Freeride Hotspot Silvretta Montafon” de hoofdprijs in de jaarlijkse competitie “Toeristische Innovatie in Vorarlberg”.

Meer over toerskiën en freeriden in Montafon

Sharing is caring!