Shadow

Fototentoonstelling Wim Wenders in museum Kunstpalast Düsseldorf

ODe naam van de Duitse regisseur Wim Wenders zal direct geassocieerd worden met films en documentaires als ‘Wings of Desire’, ‘Pina’, ‘Buena Vista Social Club’, ‘The Salt of the Earth’ en ‘Paris Texas’. Wellicht minder bekend is zijn werk als fotograaf. Het museum Kunstpalast  in Düsseldorf stelt daarom in het kader van zijn 70ste verjaardag dit jaar zijn fotografie centraal in de tentoonstelling ‘Wim Wenders. Landscapes. Photographs.’

Zo’n 80 foto’s zijn te zien waaronder zijn vroegere zwart-witfoto’s, monumentale landschap panoramafoto’s tot en met zelden vertoonde foto’s van ‘Ground Zero’ en zelfs materiaal van afgelopen jaar. Naast het regisseren van films werkt Wenders ook al ruim 30 jaar als fotograaf. ‘Fotograferen is de andere helft van mijn leven’ stelt hij. Met zijn eerste 6×7 camera reisde hij door Amerikaanse staten als Texas, Arizona, New Mexico en Californië om met name landschappen te fotograferen. Het resulteerde in zijn eerste fotoboek ‘Written in the West’.

Hoewel hij aanvankelijk alleen zwart-wit foto’s schoot, ging hij later over op kleur. Hij fotografeert nog wel steeds analoog en maakt geen gebruik van kunstlicht of statieven, centraal staan nog immer foto’s van verlaten landschappen. Een boerderij in een maisveld, een roestige reuzenrad in een leeg veld in Armenië of een verlaten openluchtbioscoop in Palermo, mensen zullen je nauwelijks in zijn werk tegenkomen.   In het boek ‘Wim Wenders – A Sense of Place’ van Daniel Bickermann stelt hij onder de indruk te zijn geweest van Nederlandse schilders: “What I firmly wanted to be, was a painter. And when pictures really impressed and influenced me, they were by Vermeer and Rembrandt, Dutch landscape painters.’ Zijn fotografieseries ‘Pictures from the surface of the Earth’ en ‘Places, strange and quiet’ zijn vertoond in musea en kunstinstellingen over de hele wereld.

Wenders is in Düsseldorf geboren in 1945. Na twee jaar medicijnen en filosofie te hebben gestudeerd en na een verblijf van een jaar in Parijs als schilder, studeerde Wenders aan de Universiteit van Televisie en Film in München van 1967 tot 1970. Hij was een van de meest belangrijke figuren die voortkwam uit de ‘New German Cinema’ periode in de 1970’s. Wenders woont tegenwoordig in Berlijn.

Makkelijk naar Düsseldorf met de trein

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!