Shadow

Dit zijn de 10 fijnste meren van Nederland voor een vakantie aan het water

Als de temperatuur weer zomers waarden beereikt, is er niks fijner dan een duik te nemen in een van de vele meren die waterland Nederland rijk is. Maar wat zijn de fijnste meren in Nederland om in te zwemmen als je let op waterkwaliteit, temperatuur en voorzieningen? We zetten de 30 beste meren in Nederland voor je op een rij.

Meren in Nederland populair

De Friese Meren behoren tot de populairste watersportgebieden van Nederland. Goo je boot voor anker en spring lekker in het water. © Reisprofs.nl / Rosalie Luiten
De Friese Meren behoren tot de populairste watersportgebieden van Nederland. Goo je boot voor anker en spring lekker in het water. © Reisprofs.nl / Rosalie Luiten

Vrijwel overal in Nederland heb je wel een meer in de buurt waar je lekker kunt zwemmen of kunt suppen. Vakantiehuizen aan het water zijn dan ook altijd populair en de meren van Nederland bieden geweldige mogelijkheden voor ontspannen vakanties aan het water. Een vakantiehuis aan een meer is ook een prima optie als je te ver van zee woont of als alle vakantiehuizen aan zee van jouw voorkeur al volgeboekt zijn. Ook fijn is dat je op meren in Nederland makkelijker kunt suppen of met een boot kunt varen dan op open zee. De waterschappen controleren voortdurend de zwemwaterkwaliteit en in de meeste meren kun je dan ook veilig zwemmen.

De fijnste meren in Nederland om in te zwemmen

Maar wat zijn de fijnste meren in Nederland om te zwemmen? Data-analisten van vakantiehuizenzoeker Holidu publiceerden een ranglijst van de beste meren in Nederland om vakantie te vieren. Ze keken daarbij naar factoren als de waterkwaliteit, de watertemperatuur en de veiligheid van de zwemplekken. Ook onderzochten ze of er voorzieningen zoals toiletten en horeca bij de meren zijn. Tenslotte werd gelet op openbare Google-beoordelingen van meren en of je er met lokaal vervoer kunt komen. Meren met zoet water kregen, in tegenstelling tot zout water, bonuspunten. Alle in Nederland onderzochte meren voldoen aan de Europese normen voor waterkwaliteit.

Het beste meer van Nederland: ’t Loomeer in Drenthe

Het onderzoek kende, in ieder geval voor ons, een verrassende winnaar: ’t Loomeer in centraal Drenthe. Je kunt hier zwemmen in een landelijke en natuurlijke omgeving. Deze zwemvijver wordt beheerd door Staatsbosbeheer en heeft tikt zo ongeveer alle vinkjes van de onderzoekers af: Het is een meer met helder, zoet water, omgeven door een zandstrand en bossen. Er zijn ligweides, een kiosk en sanitair en je kunt er makkelijk komen. Wie met z’n hond verkoeling wil zoeken, moet naar een andere locatie, want honden zijn er niet toegestaan.

Nog twee parels uit het noorden: ‘t Nije Hemelriek en het Zuidlaardermeer

Maar de noordelijke provincies kennen nog meer parels als het om fijne meren om te zwemmen gaat. Iedereen kent de Friese meren, maar ook in Drenthe en Groningen zijn mooie zwemmeren. Neem bijvoorbeeld ’t Nije Hemelriek in Drenthe, nummer 2 in het onderzoek naar beste meren n Nederland. Het water van deze recreatieplas in Gasselte heeft een tropische kleur, het stand is wit en de plas is omringd door bomen. Heerlijk om hier je handdoek neer te leggen en een duik in het meer te nemen. Volgens dit onderzoek is ’t Nije Hemelriek een van de beste opties in Nederland voor een vakantie aan het meer.

Maar vlak ook het Zuidlaardermeer niet uit. De onderzoekers noemen de nummer drie van beste meren in Nederland een ‘echt juweeltje in de provincie Groningen’. Het heldere water beslaat een oppervlakte van meer dan 671 hectare en biedt een verscheidenheid aan activiteiten op het water. Je kunt hier zeilen, kayakken en andere watersporten bedrijven. Het Zuidlaardermeer ligt op slechts 30 minuten reizen met het openbaar vervoer van Groningen en op drie uur rijden van Amsterdam.

Ook de nummer 4, het Veenmeer bij Tynaarlo, is te vinden in Drenthe. Het water van dit meer is zo helder dat duikers hier graag de onderwaterwereld komen verkennen. Speciaal voor hen zijn er verschillende oefenobjecten voor duikers te vinden.

Lekker zwemmen in het IJsselmeer

Het IJsselmeer heeft tal van stranden, waar je lekker kunt zwemmen, maar ook oude stadjes zoals Stavoren (foto) en Enkhuizen. © Reisprofs.nl / Nico van Dijk.
Het IJsselmeer heeft tal van stranden, waar je lekker kunt zwemmen, maar ook oude stadjes zoals Stavoren (foto) en Enkhuizen. © Reisprofs.nl / Nico van Dijk.

Een van de populairste meren voor toeristen en het grootste meer van Nederland – het IJsselmeer – staat op nummer op de ranglijst van de beste meren voor vakanties aan het meer. De voormalige Zuiderzee zee staat bekend als een van de beste bestemmingen voor zeilen, kanoën en andere watersporten zoals kitesurfen.

Gezinnen met kinderen kunnen genieten van een verscheidenheid aan activiteiten rond het IJsselmeer, zoals fietstochten, wandelen en natuurlijk ook zwemmen en zonnebaden. De beste stranden van IJsselmeer zijn te vinden aan de oostelijke oevers van de meer, zoals het Lemsterstrand in Lemmer, ’t Mirnser Klif bij Mirns en de het strand Workum (lokaal bekend als It Soal) bij Workum. In totaal zijn er meer dan twintig stranden en zwemplekken om uit te kiezen om een sprong in het zoetwater te wagen op een warme zomerdag.

Opvallend genoeg ontbreekt Flevoland in de lijst, terwijl deze provincie toch wordt omringd door ondere meer het IJsselmeer, de randmeren en het Zwarte Meer. Mogelijk zijn die meren aan de omringende provincies toegekend.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.