Shadow

Facelift voor dorpsmetro Serfaus

Serfaus@Andreas Kirschner
[email protected] Kirschner

Met haar 31 jaar is ze nog geen oude dame, maar ook bepaald geen jonge meid meer. Daarom krijgt de kleinste en hoogstgelegen dorpsmetro ter wereld in het Tiroolse vakantiegebied Serfaus een uitgebreide facelift. Bezoekers hoeven de comfortabele ondergrondse attractie echter niet vanwege werkzaamheden te missen. Het werk wordt hoofdzakelijk uitgevoerd tijdens het laagseizoen waardoor het bedrijf in de winter en in het hoogseizoen van de zomer niet wordt verstoord.

De dorpsmetro van Serfaus is werkelijk uniek. Op 1400 meter hoogte rijdt de metro al 30 jaar onvermoeibaar tussen de vier stations heen en weer, van het oostelijke uiteinde van het 1100 inwoners tellende dorp tot aan het dalstation van de Komperdell-kabelbanen aan de westelijke rand die naar het wandel- en skigebied van Serfaus leiden. En omdat de luchtkussenbaan in een 1280 meter lange tunnel onder de Dorfbahnstraße van Serfaus rijdt, duidt alles erop dat deze kleine metro binnenkort niet alleen de hoogstgelegen, maar ook de modernste van heel Europa zal zijn.

Boek je Belvilla in Oostenrijk

In het voorjaar van 2017, op 24 april, gingen de werkzaamheden van start om de dorpsmetro moderner, sneller, groter en mooier te maken. De nieuwe metro zal na renovatie 3000 passagiers per uur kunnen vervoeren. De huidige capaciteit ligt op 1600 passagiers per uur. De metro met drie, in elkaar overlopende wagons wordt ruimer, de in- en uitstap worden breder en de wagons en stations worden voorzien van het nieuwste infotainmentsysteem. Bovendien rijdt de metro dan elk negen minuten in plaats van tien. Kinderwagen- en rolstoelvriendelijke in- en uitgangen, moderne perrons en tochtvrije stations maken het plaatje compleet. Om dit te bereiken, worden de stations “Zentrum” en “Kirche” volledig nieuw gebouwd.

De mooiste chalets vind je op Chaletsplus

Werk aan metro afgerond in 2019

Het station “Zentrum” wordt groter en toegankelijker en het nieuwe station “Kirche” strekt zich 80 meter ten oosten vanaf de huidige locatie uit over drie verdiepingen. Hierdoor wordt de toegang tot de metro voor het zuidoostelijke deel van de plaats verbeterd. Het grootste deel van de werkzaamheden aan de dorpsmetro, die in drie fasen worden uitgevoerd, zal in 2019 afgerond zijn. Hiermee is Serfaus perfect op de toekomst voorbereid. Begin jaren tachtig genoot het kleine dorp, dat wordt omgeven door de Zwitserse Samnaungruppe en de Ötztaler Alpen, zoveel belangstelling van wintersporters dat de infrastructuur van het dorp de toestroom van vakantiegangers niet meer aankon. Dit milieuvriendelijke vervoersmiddel, de derde metrolijn in Oostenrijk na de metro’s in Wenen en Linz, vormde de oplossing die zich tot de dag van vandaag heeft bewezen. Dankzij de dorpsmetro van Serfaus zijn de verkeersdrukte en luchtvervuiling in de plaats aanzienlijk teruggebracht, terwijl het dorpsbeeld behouden is gebleven door het verkeer ondergronds te brengen. De metro van Serfaus is een van de redenen dat het dorp en het hele gebied Serfaus-Fiss-Ladis zich hebben kunnen specialiseren in gezins- en wellnessvakanties. Tegenwoordig is de dorpsmetro zowel ‘s zomers als ‘s winters niet meer weg te denken uit het idyllische Serfaus. Kijk bijvoorbeeld hier voor de mooiste wintersportreizen.

 

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!