Shadow

Cruisen op de MSC Euribia: tips en ervaringen met het nieuwste cruiseschip van MSC Cruises

De MSC Euribia is het 22ste en nieuwste cruiseschip in de vloot van MSC Cruises. Aan boord van de MSC Euribia zijn tal van mogelijkheden voor entertainment, ontspanning en culinair genot. Wat kun je zien en doen tijdens een cruise met de MSC Euribia?

MSC Euribia in de top 15 van grootste cruiseschepen ter wereld

De MSC Euribia is het 22ste cruiseschip in de vloot van MSC Cruises. © MSC Cruises
De MSC Euribia is het 22ste cruiseschip in de vloot van MSC Cruises. © MSC Cruises

De redactie van Reisprofs.nl stapte in juni 2023 in de cruiseterminal in Amsterdam aan boord van de MSC Euribia voor de doopcruise naar Kopenhagen. Het eerste wat opvalt als je de MSC Euribia in de verte ziet liggen zijn de afmetingen van het cruiseschip: met een lengte van 331 meter, een volume van 181.541 brutoregistertond en 18 dekken staat de MSC Euribia in de top 15 van grootste cruiseschepen ter wereld. De MSC Euribia is net zo groot als de MSC Grandiosa uit 2019, de MSC Virtuosa uit 2021, de MSC Bellissima uit 2020) en de MSC Meraviglia uit 2018. De MSC Euribia is dan ook het vijfde cruiseschip uit de Meraviglia klasse. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen de MSC Euribia en de vier zusterschepen, maar daarover later meer.

Vrolijke rompbeschildering met een boodschap op de MSC Euribia

Om het belang van duurzaam cruisen onder de aandacht te brengen heeft de MSC Euribia als eerste en vooralsnog enige cruiseschip van MSC Cruises een vrolijke rompbeschildering gekregen. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
Om het belang van duurzaam cruisen onder de aandacht te brengen heeft de MSC Euribia als eerste en vooralsnog enige cruiseschip van MSC Cruises een vrolijke rompbeschildering gekregen. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Het tweede wat opvalt is de rompbeschildering van de MSC Euribia. Traditioneel hebben cruiseschepen van MSC Cruises altijd een spierwitte romp. De vrolijke blauw-turquise-rompbeschildering van de MSC Euribia verwijst naar alle duurzame maatregelen die op de MSC Euribia zijn ingevoerd. Zo vaart de MSC Euribia als tweede cruiseschip in de MSC-vloot, op LNG, maar kan het ook op andere brandstoffen varen. LNG is de meest duurzame scheepsbrandstof van dit moment, maar er zijn nog veel meer maatregelen genomen om duurzaam te cruisen. De eerste cruise van de MSC Euribia verliep zelfs netto CO2-emissieloos. De MSC Euribia is voor MSC Cruises dan ook een uithangbord voor wat er nu al mogelijk is op het gebied van een duurzame toekomst van de cruisesector. Vandaar ook de hashtag #savethesea die groot op de romp staat.

MSC Euribia: enorm aanbod aan amusement, horeca, winkels en entertainment

Eenmaal aan boord van de MSC Euribia blijf je je verbazen over het enorme aanbod aan amusement, horeca, winkels en enterainment dat MSC aan boord van de MSC Euribia aanbiedt. Want tsja, die maximaal 6334 passagiers die bij een volle bezetting tegelijk aan boord zijn, moeten zich natuurlijk wel vermaken. En dat kan dus volop. In het Delphi Theater zijn dagelijks twee shows te bewonderen. Dit theater telt 945 zitplaatsen. Voor populaire shows als ABBA en Tina Turner is de belangstelling erg groot, dus dan is het verstandig om tijdig plaatsen te reserveren via de MSC for Me app.

Boek cruisevakanties met MSC Cruises rechtstreeks bij MSC Cruises of bij Cruisereizen, Zeetours, Corendon en CruiseOnline.

Zwembaden en waterparken op de MSC Euribia

Ben jij een waterrat? De MSC Euribia, vernoemd naar een Griekse godin voor zee en wind, heeft 5 zwembaden aan boord. Een daarvan is te vinden in de MSC Yacht Club, het luxe, besloten schip-in-het schip op de bovenste voordekken, waar passagiers onder meer genieten van 24-uurs butlerservice, een eigen restaurant en de meest luxueuze hutten en suites die je aan boord van de MSC Euribia kunt vinden. Zo heb je bijvoorbeeld in de twee verdiepingen tellende Duplex Suite een privé bubbelbad op je terras.

Klik op een afbeelding voor een vergroting

Lees meer over de hutten en suites op de MSC Euribia.

De voor iedereen toegankelijke zwembaden bevinden zich vooral op het middenschip op de dekken 15 en 16. Op dek 15 vind je het openluchtzwembad, de Atmosphere Pool. Op het podium bij dit zwembad wordt ’s ochtends animatie verzorgd, zoals dansles. ’s Middags wordt er gesport. Zwem je liever binnen? Dan zit net iets meer daarvoor de Bamboo Pool. Beide zwembaden worden geflankeerd door terrassen met ligstoelen, diverse bubbelbaden en bars. Helemaal achteraan op dek 16, pal naast de scheepsvlag, is de Horizon Pool: lekker vanuit het zwembad staren naar de horizon kan heel ontspannen werken.

Klik op een afbeelding voor een vergroting

Is een gewoon zwembad iets te braaf voor jou of heb je kleine kinderen? Dan vind je achterop dek 19 het grote Ocean Cay Aquapark met drie waterglijbanen en diverse waterattracties voor groot en klein. Je gaat op 1- en 2-persoons banden van de glijbaan af, maar je moet wel eerst even een verklaring tekenen waarin je MSC Cruises vrijwaart van aansprakelijkheid.

Oplettende lezers denken nu: dek 19? De MSC Euribia heeft toch 18 dekken? Dat laatste klopt? Vanwege oud Italiaans bijgeloof is 17 een ongeluksgetal en daarom heeft de van oorsprong Italiaanse cruiserederij MSC Cruises op geen van haar schepen een dek 17. Ook op dek 19 is het Top Deck Solarium, een zonnedek met bubbelbad dat alleen toegankelijk is voor gasten die op de MSC Euribia een Aurea-arrangement geboekt hebben.

Cruisen met kinderen op de MSC Euribia

De Miniclub op de MSC Euribia is voor kinderen van 3 tot 6 jaar. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl
De Miniclub op de MSC Euribia is voor kinderen van 3 tot 6 jaar. © Nico van Dijk / Reisprofs.nl

Als cruisemaatschappij met Italiaanse wortels is MSC Cruises van oudsher een familievriendelijke cruisemaatschappij. Daarom zijn er veel aanbiedingen voor gezinnen met kinderen tot en met 17 jaar en is er een groot aanbod aan kindvriendelijke activiteiten. We noemden al even het grote Aquapark, waar je ook over de Himalayan hangbrug op ruim 60 meter boven het water kunt lopen, maar er zijn ook zes kinderclubs die vna 9.00 tot 23.00 uur geopend zijn. Die kinderclubs zijn te vinden op dek 18 en zijn ingedeeld naar leeftijd, van 0 tot en met 17 jaar. Je kind kan lekker spelen in de:

  • Babyclub
  • Mini Club (3 tot 6 jaar)
  • Junior Club Lego (7 – 11 jaar)
  • Young Club (12 – 14 jaar)
  • Teen Club en Teen Lab (15 – 17 jaar)
  • De zesde kinderclub is het MSC Foundation Lab, vernoemd naar de goede-doelen-organisatie van MSC Cruises. Hier leren kinderen van alle leeftijden iets over duurzaamheid en het leven in de zee.

Games en virtual reality

Oudere kinderen en volwassenen kunnen ook terecht in de Virtual Games Arcade en het indoor Amusement Park op dek 16. Daar vind je een bowlingbaan, twee MSC-Formule-1 racesimulatoren en een 4-D-bioscoop die we ook al kennen van de andere Meraviglia-cruiseschepen. Wel nieuw is de Virtual Reality race-simulator, maar die is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag. Naast dit amusementspark zijn de twee verdiepingen hoge sporthal en de sportbar. Elders op dek 16 is de grote fitnesszaal.

Ontspannen in de Aurea Spa

Hou je juist meer van rust en zen? Ga dan naar MSC Aurea Spa, voor op dek 7, voor een saunabezoek, een Balinese of andere massage, of een bezoekje aan de kapper en de nagelstudio. Voor de heren is er een aparte barbier. In de wellnessruimte vind je diverse stoombaden, sauna’s, bubbelbaden en bubbelbanken, adventure douches een een zoutgrot. Nieuw op de MSC Euribia is de ijsgrot. Die ontbreekt op de zusterschepen. Neem wel je badkleding mee, want naakt in de sauna is er bij MSC Cruises niet bij. Behandelingen en saunabezoek zijn op afspraak, dus het is nooit te druk.

Restaurants op de Euribia

Zeelucht en al die andere activiteiten aan boord maken hongerig. Een daarom zijn er aan boord van de MSC Euribia maar liefst 10 restaurants en nog eens 21 bars. Het Marketplace Buffet op het achterste deel van dek 15 is het grootste restaurant aan boord van de MSC Euribia. Hier kun je aan tal van ‘stations’ van ’s ochtends vroeg tot 2 uur ’s nachts je eigen maaltijd samenstellen. Een uitgebreid en gevarieerd assortiment aan broodjes, vlees, vis, hamburgers, Italiaans, Oosters, salades, frites, desserts en gebak, het wordt vrijwel de hele dag door vers aangeboden. Ook met voedselallergie kan rekening gehouden worden. Geef dat even aan bij je boeking.

Wat ons bij elke cruise opvalt is dat het personeel enorm vriendelijk en hulpvaardig is. En elke avond bij het restaurant verwelkomd worden door een haag van knipmessende obers die er voor zorgen dat elke gast zich speciaal voelt, gaat echt nooit vervelen. Echt opvallend is ook dat kelners al na 1 avond precies weten welke wijn je lekker vindt en of je een voedselallergie hebt.

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting

Koffie, thee, water en sappen uit de automaat zijn in het Marketplace Buffet gratis. Wil je andere drankjes bestellen, die niet gratis zijn, dan kun je op de bel op je tafel drukken. Binnen no-time staat er een ober voor je neus die je bestelling bezorgt en via je boordkaart afrekent. Tip: loop bij mooi weer helemaal naar het einde van het achterschip en ga lekker buiten op het achterdek eten.

Dineren en specialiteitenrestaurants op de MSC Euribia

Ook ’s avonds kun je dineren in het Marketplace Buffet, maar het is veel gezelliger om naar een van de andere restaurants te gaan, zoals het Colorado River-restaurant en de Aurora Borealis op dek 5 of het Green Orchid Restaurant op dek 5. Aurea-gasten mogen ook dineren in het nieuwe Il Campo-restaurant, midden op dek 6.

Daarnaast kun je jezelf trakteren op een lunch of diner in een van de specialiteitenrestaurants. Die zijn niet in de standaard-cruiseprijs inbegrepen, maar kun je ter plekke aan boord boeken. Reserveer wel tijdig, want het aantal plaatsen is beperkt.

De specialiteitenrestaurants zitten verspreid over de twee verdiepingen van de Galleria. Geniet van Oosterse gerechten in de Kaito Sushi & Robatayaki of de naastgelegen Kato Teppanyaki. Die is wat groter dan op de andere Meraviglia-schepen. Of ga naar de Mexicaan in de Hola! Tacos & Cantina. Het American steakhouse de Butcher’s Grill, dat wel op de zusterschepen van de MSC Euribia is te vinden, heeft plaatsgemaakt voor Le Grill en is verhuisd naar de ‘overkant’ van de Galleria, de twee verdiepingen hoge winkel- en restaurantpromenade op de MSC Euribia.

Bars en winkels op de MSC Euribia

Onder de 92 meter lange koepel van led-schermen boven de Galleria vind je ook een aantal nieuwe winkels, het Jean-Philippe Chocolat & Café, de Jean-Philippe Crepes & Gelato, de Euribia bar & lounge, de champagne bar, de Engelse pub Masters of the Sea, de TV Studio & Bar voor karaoke-optredens en de nieuwe Helios Wine Maker, die we nog niet eerder op een MSC-cruiseschip tegenkwamen.

In de Helios-wijnbar kun je op digitale, interactieve tafels informatie over wijnen uit een groot deel van de wereld vinden. Vervolgens kun je ter plekke een selectie van die wijnen proeven. Je krijgt een soort houten viltje met daarin een minicruiseschip waarmee de tafel geactiveerd wordt. Je kunt dan inzoomen op wijnstreken en allerlei informatie krijgen over herkomst, samenstelling, smaak, regio’s en wijngaarden krijgen. Als je een wijn hebt uitgekozen, loop je naar een van de wijndispensers en reken je met je boordcard een klein, middelgroot of groot glas van je uitgekozen wijn af. Je kunt kiezen uit 95 verschillende wijnen.

Klik op een afbeelding voor een vergroting

Nieuw op de MSC Euribia is de Carousel Lounge, achteraan op dek 7, achter het casino. Overdag kun je hier heerlijk rustig zitten om bijvoorbeeld iets te lezen of wat bij te kletsen, maar er zijn ook twee bars en je kunt er kleine hapjes bestellen. ’s Avonds verandert de Carousel Lounge in een grote showbühne met 375 zitplaatsen waar spectaculaire optredens van een bigband en artiesten worden verzorgd.

Het casino telt 170 slot-machines en diverse poker- en roulette-tafels. Overigens is het casino alleen in internationale wateren geopend.

Het is echt superleuk om na een dagje cruisen of een landexcursie een tijdje over de verschillende dekken van de MSC Euribia te zwerven en her en der wat te gaan proeven. Kan de avond voor jou niet lang genoeg duren? Dan kun je tot in de kleine uurtjes terecht in de Sky Bar en de Attic Club, beide op dek 18. Foto’s van al je activiteiten aan boord kun je bekijken en downloaden bij het Photo Point, dat onderdeel is van het centrale Atrium met de bij veel MSC-gasten bekende spiraalvormige trappen met 61.000 ingelegde Swarowski-kristallen. Dan is het nog maar een paar stappen verwijderd van de uitgang van het schip én van de balie waar je je volgende MSC Cruise kunt boeken.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.