Shadow

Campinginspecteurs gaan weer op pad

glampingtentBehalve vakantiegangers gaan ook de ANWB campinginspecteurs weer op pad. Zij beoordelen campings in heel Europa. Van megacampings met vijf sterren en alle voorzieningen tot kleine natuurcampings met minder dan veertig plekken. De informatie wordt gebruikt in de ANWB campinggidsen, op de website en in de ANWB Kamperen app en helpt kampeerders bij het kiezen van hun bestemming. De ANWB verwacht deze zomer 1500 campings te inspecteren.

Om een goed beeld van de campings te krijgen laat de ANWB campinginspecteurs door heel Europa reizen. Dit zijn ervaren kampeerders met een speciale opleiding en jaarlijkse bijscholing.

De campings worden beoordeeld op vijf hoofdonderdelen: sanitair, terrein, shops en horeca, zwemmen en recreatie. Daarbij kijken de inspecteurs vooral naar de kwaliteit: is het schoon, hoe is de staat van het onderhoud en is het comfortabel. Daarnaast kijken ze naar de hoeveelheid voorzieningen.  Ook wordt dekwaliteit en de grootte van de standplaatsen beoordeeld en kijkt de inspecteur naar de campingwinkel, horeca en sport- en speelvoorzieningen op de camping.

Uit onderzoek weet de ANWB dat kampeerders het sanitair heel belangrijk vinden. Daarom is daar veel aandacht voor. De inspecteur brengt alle gebouwen met sanitair in kaart en bepaalt of dit in verhouding staat tot de omvang van het terrein. Hij kijkt of ze goed worden schoongehouden en of er voldoende verlichting is. Voor de eindscore van een camping tellen sanitair en terrein voor 65% mee en de onderdelen shops en horeca, zwemmen en ontspanning samen voor 35%.

De ANWB geeft de eindscore van een camping weer in sterren. Het maximaal haalbare is vijf sterren en er zijn ook halve sterren mogelijk. Het aantal sterren hangt af van hoe het sanitair, het terrein, shops en horeca, zwemvoorzieningen en recreatie worden gewaardeerd.

Overigens is niet elke kampeerder het beste af met een vijf-sterren camping. Rustzoekers beleven vaak meer plezier aan een kleine drie-sterren camping met weinig voorzieningen maar wel goed sanitair, terwijl gezinnen met kinderen vaak kiezen op basis van zwembad en animatie. Ook dit soort informatie blijkt uit de onafhankelijke ANWB campinginspecties.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!