Shadow

Boot huren? Waar moet je op letten

Zon, vakantie, waterpret. Niet alleen in, maar ook op het water. Leuk om een bootje te huren toch. En dat is in waterrijk Nederland niet zo moeilijk. Voor de meeste boten heb je immers geen vaarbewijs nodig. Maar er zijn wel wat zaken om rekening mee te houden bij het huren van, en varen met, een boot.

Weet wat je huren wilt en hoe lang

Bepaal wat voor soort boot je wilt huren. Er zijn nogal wat verschillende typen boten: van roeiboot tot kano. En van een zeilboot (open of een kajuitzeiljacht) motorboot, (open of met kajuit) sloep tot pontonboot. Bekijk het aanbod van verschillende verhuurbedrijven. Er kan best nogal wat prijsverschil zijn, of andere voorwaarden, ouder of nieuwer materiaal etc. Bedenk hoe lang je de boot wilt huren. Wil je er op kunnen overnachten? Of een hele dag mee weg? Dan is het handig als daarvoor ook voorzieningen zijn (bed, water, toilet etc).

Oefenen met varen

Het is zeker een optie om, als je nog nooit hebt gevaren, een korte cursus te volgen. Of een opfriscursus wanneer het al wat langer geleden is of wanneer je je simpelweg onzeker voelt over het besturen van een boot(je). Oefen ook met het aanleggen, achteruitvaren en stilleggen van een boot. Dit voorkomt problemen en stress in sluizen en bij het willen aanmeren aan boeien of in havens.
Varen in een sloep of met een motorboot is een stuk gemakkelijker om snel te leren dan varen met een zeiljacht. Ga je voor het eerst een boot huren, kies dan voor een motorboot.

Tips voor het huren van een boot

 • Vergelijk meerdere bootverhuurders.
 • Is het huurtarief all-inclusief of komen er nog kosten van bijvoorbeeld brandstof of schoonmaak bij.
 • Bekijk of de huurboot in goede staat is. Net als bij het huren van een auto bekijk je vooraf eventuele beschadigingen.
 • Check hoogte en diepgang van de te huren boot.
 • Vraag hoe lang je kunt varen op de brandstof. Niets is zo vervelend (en gevaarlijk) als midden op het water stil komen liggen.
 • Koop, indien mogelijk, het eigen risico af.
 • Zorg voor een goede verzekering (reisverzekering, ongevallenverzekering). Voor het huren van een boot is een andere verzekering nodig dan voor het huren van een camper
 • Bespreek de vaarroute, bruggen en sluizen met de verhuurder. Je mag niet overal varen met een boot.
 • Check de weersvoorspellingen.
 • Vraag recente waterkaarten bij de verhuurder of download deze bijvoorbeeld in de ANWB Waterkaartenapp.
 • Informeer achterblijvers waar je heen gaat en hoe lang en neem zelf telefoonnummers mee voor in noodgevallen.

Handig aan boord

 • Wateralmanakken (deel 1 en 2).
 • Een goed werkende dieptemeter.
 • Een compas/navigatiesysteem.
 • Reddingsvesten.
 • Brandblusser en EHBO kist of doos.
 • Pikhaak.

Besturen van de boot

Bij de ene boot draait de schroef rechtsom, bij de ander weer linksom. Check dit vooraf zodat je weet hoe je achteruit moet varen (tegengesteld bij rechtsomdraaiende schroef).
Boegschroef vooraan de boot:
Heel handig voor de nog wat onervaren stuurman of stuurvrouw. Stuurt zonder tegengestelde beweging direct naar rechts (stuurboord) of naar links (bakboord). Werkt alleen bij lagere snelheid.
Hekschroef aan de achterkant van de boot:
Werkt hetzelfde als een boegschroef.

Vaarregels

Gelden op de weg regels voor automobilisten, ook op het water gelden regels en zijn er verkeersborden. Verdiep je er in voor je een boot huurt. Vooral over de voorrangsregels zijn mensen vaak niet op de hoogte: motorboten moeten voorrang geven aan zeiljachten die onder zeil varen bijvoorbeeld. Ook moet je op sommige wateren rekening houden met de beroepsvaart.

Vaarbewijs

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig? Bij boten die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Wanneer de (huur)boot langer is dan 15 meter.

Kinderen mee

Zorg dat de kinderen vanaf de eerste tot de laatste minuut van de vaartocht een goedgekeurd reddingsvest aan hebben. Niet alle zwemvesten zijn ook reddingsvesten. Voorkom verveling door het meenemen van voldoende speelgoed etc. Kies een voor kinderen aantrekkelijke route en leg geregeld aan bij een leuke jachthaven of ligplaats met voorzieningen.

Vaarvakanties in Zuid-Frankrijk

Dagje varen en een hotelletje boeken?

Huur een huis aan het strand.

De leukste vakantiehuizen aan strand en rivier.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

4.8/5 - (5 stemmen)
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Sharing is caring!