Shadow

Beleef het beste van het Noorden op Scandinavië-XL

De populaire beurs Scandinavië-XL wordt op 1 en 2 november 2014 voor het eerst in Nijkerk gehouden. In de centraal gelegen evenementenlocatie De Loods zijn niet alleen ruim zeventig aanbieders van Scandinavische producten aanwezig, er zijn ook boeiende lezingen, modeshows en kinderactiviteiten.


Fervente Scandinaviëgangers komen in Nijkerk uitgebreid aan hun trekken. Dat bleek het afgelopen jaar toen de beurs in Haarlem werd gehouden. Het is vooral de combinatie van gevarieerde activiteiten en producten die Scandinavië-XL zo geliefd maakt. Er is van alles te vinden op het gebied van vakanties, culinair, design, mode en literatuur. De locatie is bijzonder, want De Loods maakt onderdeel uit van de voormalige fabriekshallen, die in 2013 werden omgetoverd tot industriële eventcenters.

SCANDINAVIEXL

Het evenement richt zich niet alleen op Noorwegen, Zweden en Denemarken, maar ook op Noordse landen als Finland, IJsland en de Baltisch staten Estland, Letland en Litouwen. Deze landen hebben veel met elkaar gemeen. De formele opening van de beurs wordt verricht door de Deputy Head of Mission van de Zweedse ambassade, mevrouw Lisa Bjuggstam, mede in het kader van de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen Zweden en Nederland. Lees ook: Zuid-Finland: Genieten van de eindeloze zomerdagen

Poolreiziger

In het oog springen de presentaties en lezingen die, verspreid over twee dagen, worden gegeven. Bijzonder is de aanwezigheid van de Vlaamse poolreiziger Dixie Dansercoer. Hij presenteert zaterdag zijn nieuwste project PolarExperience. Daarmee wil hij sportieve en gemotiveerde poolliefhebbers op een toegankelijke manier de schoonheid van de poolgebieden laten beleven.

Literatuur en muziek

De Zweedse schrijver Stefan Ahnhem, onder meer scenarioschrijver van de Wallanderreeks, wordt beide dagen geïnterviewd door Stine Jensen over zijn werk en zijn debuut ‘Zonder gezicht’. De Baltische staten komen aan bod in de presentatie van Jan Brokken met zijn boek Baltische Zielen. Er zijn verder lezingen met verschillende invalshoeken van tal van gerenommeerde Scandinavië-kenners zoals Tineke Jorissen-Wedzinga, de vertaalster van de Stieg Larsson boeken. Muziek is er op zaterdag van Bjarke Ramsing met Deense akoestische folk en op zondag van Anna Kelhu uit Finland.

Onder de ongeveer zeventig standhouders bevinden zich aanbieders van zeer uiteenlopende producten. Dat gaat van moderne glaskunst, sieraden uit Lapland, mode tot rendiergeweien, culinaire zaken en avontuurlijke vakanties. Het beste van het Noorden in een typische gemoedelijke Scandinavische sfeer.

Scandinavië XL is op zaterdag 1 en zondag 2 november geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het adres is De Loods, Berencamperweg 4 in Nijkerk. Een dagkaart voor volwassenen kost € 7,50, in de voorverkoop via de website € 6,50. Een kaart voor beide dagen kost € 9,50 en is alleen in de voorverkoop verkrijgbaar. Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang en parkeren is ook gratis.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Ja, stuur me de nieuwsbrief!

Privacy *