Shadow

Zaanse Schans trekt meeste buitenlandse toeristen

NBTC Holland Marketing en Respons hebben de ‘TOP50 Dagattracties’ van 2015 uitgebracht. In de lijst staan de drukst bezochte attractieparken, dierentuinen, musea en andere bezienswaardigheden in heel Nederland. Net als voorgaande jaren staat de Efteling op de eerste plaats; zij genereerden in 2015 bijna 4,7 miljoen bezoeken. De Zaanse Schans trok de meeste buitenlandse bezoekers in 2015.

Top 5 populairste attracties

Madurodam, Pasen 2016 © Nico van Dijk
Madurodam, Pasen 2016 © Nico van Dijk

De top vier is onveranderd gebleven met de Efteling op de eerste plaats. Het Rijksmuseum staat met een bezoekaantal van ruim 2,3 miljoen stevig op de tweede plek en het Van Gogh Museum staat op nummer drie met ruim 1,9 miljoen bezoekers. De Zaanse Schans volgt op de vierde plek met bijna 1,9 miljoen bezoekers. De nieuwkomer in de top vijf, Diergaarde Blijdorp, is twee plaatsen gestegen en heeft daarmee de vijfde plek bemachtigd. De Keukenhof, die maar twee maanden per jaar geopend is, klom van de dertiende naar de tiende plek met 1,17 miljoen bezoekers.Enkele nieuwkomers in de ‘TOP50 Dagattracties’ zijn Walibi Holland (18), WILDLANDS Adventure Zoo Emmen (20), Sportcentrum Kardinge (28), Amsterdam Museum (29) en Thialf (50). De 650.000 bezoekers van Maduradoam (foto) leverden de kleinste stad van Nederland een 26e plek op, twee plaatsen lager dan in 2014. Attractiepark Toverland was met een 23e plaats nog net iets populairder dan het Sexmuseum in Amsterdam.

13 miljoen buitenlandse bezoeken

Het totaal aantal internationale bezoeken van de ‘TOP50 Dagattracties’ bedraagt zo’n 13 miljoen; bijna een derde van alle bezoeken aan de vijftig dagattracties. De Zaanse Schans staat met ruim 1,6 miljoen buitenlandse bezoekers op de eerste plek, op de voet gevolgd door het Van Gogh Museum met zo’n 1,6 miljoen buitenlandse bezoekers. Canal Company Rondvaart trekt 1,2 miljoen buitenlandse gasten en het Anne Frank Huis staat op de vierde plaats met bijna 1,2 miljoen. Het Rijksmuseum sluit de internationale top vijf af met zo’n 1,1 miljoen bezoekers uit het buitenland.

Totaal 40 miljoen bezoeken

Nederland telde in 2015 twaalf dagattracties die één miljoen of meer (inter)nationale bezoekers registreerden. In 2014 waren dat er veertien. In totaal zijn er in 2015 in Nederland zo’n veertig miljoen bezoeken gerealiseerd bij de vijftig grootste dagattracties.

Ook toerist spelen in eigen land? Vergelijk hotelkamerprijzen in Amsterdam.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!