Shadow

Vier genomineerden Fietsroute van het Jaar

De strijd om de eretitel ‘Fietsroute van het Jaar’ is in volle gang. Vier routes zijn genomineerd voor de uitverkiezing in 2018. Ook de Internationale Maasroute in Noord-Frankrijk, Nederland en België is kanshebber.

Maasroute, genomineerd als Fietsroute van het Jaar 2018. © WBT-S. Wittenbol Fiets en Wandelbeurs
Maasroute, genomineerd als Fietsroute van het Jaar 2018. © WBT-S. Wittenbol

Voor het eerst krijgt een route in Polen een nominatie. De 2.000 km lange Green Velo voert door een aantal nationale parken en historische steden in het oosten van dat land. Uitstekend bewegwijzerde fietspaden, rustieke weggetjes en strategisch gekozen ‘fietsservicepunten’ kenmerken deze nieuwkomer aan het routefront.

Ook de ViaRhôna (815 km) in Zwitserland en Frankrijk is een van de kanshebbers. Vanaf het Meer van Genève loopt de ‘Via’ langs de Rhône naar Plage Napoléon in de gemeente Port-Saint-Louis-du-Rhône aan de Middellandse Zee.

De Internationale Maasfietsroute in Frankrijk, België en natuurlijk Nederland is dit jaar feestelijk geopend en kreeg meteen al een nominatie. Het traject is ongeveer 1.000 kilometer lang en volgt de rivier van de bron op het Plateau van Langres naar de monding bij Hoek van Holland. Het Franse deel van de route begint in het dorpje Pouilly-en-Bassigny in Haute-Marne ( Champagne) en loopt tot aan Montigny-le-Roi, een stad van fonteinen en washuizen én geboortestad van de gebroeders Flammarion.

Voor het eerst schuift ook Zweden een belangrijke kandidaat naar voren in deze uitverkiezing: Kattegattleden. Deze is 370 kilometer lang en volgt een deel van de westkust van Zweden tussen Helsingborg en Gothenburg.

Al deze routes zijn in de praktijk getest. De komende maanden beraadt de jury, bestaande uit Wouter Bazen, Luc Oteman en Bert Sitters, zich over de vraag welke kandidaat zich de opvolger mag noemen van ‘La Vélo Francette’, de Fietsroute van het Jaar 2017

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die hiermee het fietsen in binnen- en buitenland wil stimuleren. Op vrijdag 2 maart 2018, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht, reikt de jury de bijbehorende Fietstrofee uit aan de winnaar.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!