Shadow

Vernieuwde uitgave TE GAST IN Vietnam

Te Gast in VietnamDuizenden brommers en scooters, overal op straat eettentjes en herinneringen aan een grillig verleden. Reizen in Vietnam is intens. In de negende editie van TE GAST IN Vietnam vind je een aantal nieuwe reisverhalen over heden en verleden in Hanoi, eten waar de Vietnamezen eten, omgangsvormen die (schijnbaar) ongedwongen lijken en het ruige Dong Van Karst Plateau in het uiterste noorden van Vietnam waar maar liefst zeventien verschillende etnische minderheden wonen die hopen op wat extra inkomsten door toerisme.

Hanoi

Samensteller Hans de Clercq verbaast zich in Hanoi elke keer weer over uitdijende buitenwijken, bouwputten en hijskranen. Het kan ook niet anders vanwege de almaar groeiende bevolking. De oude binnenstad met een wirwar van straten en stegen verandert gelukkig niet. Dit oude hart van de stad was ooit het domein van allerlei beroepsgroepen maar is nu een kleurrijke mengelmoes van eethuisjes, hostels en winkeltjes.

Walhalla van streetfood

Wie in Vietnam lekker wilt eten moet niet in de toeristenrestaurants blijven hangen. Eet waar de Vietnamezen eten is het devies van Mirjam Letsch die een expert is op het terrein van streetfood. Het liefst bij vrouwen die midden op het trottoir hun mobiele keukentjes geïnstalleerd hebben. Daar kun je voor weinig geld de lekkerste gerechten proeven zoals de befaamde phö (spreek uit: feu), de favoriete soep van Vietnamezen.

Verborgen wereld

Op het eerste gezicht lijken de omgangsvormen in Vietnam nogal ongedwongen. Maar onder die schijnbare openheid gaat volgens Oscar Salemink een verborgen wereld schuil waar buitenstaanders weinig toegang toe hebben. Deze professor in de antropologie, die al vanaf 1987 met grote regelmatig in Vietnam verblijft, spreekt uit ervaring. Hij legt uit hoe je Vietnamezen beter kunt begrijpen.

Eerste ‘global geopark’

Voor de mooiste uitzichten moet je volgens reisleider Bas Naus naar het Dong Van Karst Plateau in het uiterste noorden van Vietnam. In dit ruige gebied met zijn steile kalkbergen wonen maar liefst zeventien verschillende etnische minderheden. Hun woongebied is door Unesco uitgeroepen tot het eerste ‘global geopark’ in Vietnam. Voor de minderheden biedt het hoop op inkomsten uit het toerisme.

TE GAST IN Vietnam, 9de herziene druk, februari 2015, 80p.,ISBN 978 946016 053 0. Prijs € 8,95.
Samenstelling: Hans de Clercq en Kees van Teeffelen. Met verder bijdragen van Oscar Salemink, Patricia Jacob, Mirjam Letsch en Bas Naus. Verkrijgbaar bij (reis)boekhandel (levering via CB) of direct via www.tegastin.nl. De online-uitgave (prijs € 4,99) is via de TE GAST IN-website beschikbaar.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!