Shadow

Update: Thomas Cook Nederland ook failliet

Thomas Cook Nederland is maandag 30 september door de Rechtbank Amsterdam failliet verklaard. Dat gebeurde nadat al op 25 september uitstel van betaling was aangevraagd. Zo’n surséance is in Nederland vaak de opmaat voor een faillissement. Voor de circa 200 medewerkers van Thomas Cook Nederland is collectief ontslag aangevraagd. Bewindvoerder mr. Hanneke De Coninck-Smolder is door de rechtbank aangesteld als curator. Zij moet onder meer kijken of er een koper voor de boedel van Thomas Cook gevonden kan worden.

Vliegtuig in de zon©pixabay

In een persverklaring op de website van Thomas Cook en Neckermann staat het volgende: “In de afgelopen week hebben het management en de bewindvoerder naarstig gezocht naar mogelijkheden voor Thomas Cook Nederland om zelfstandig of in samenwerking met Thomas Cook in andere Europese landen verder te gaan. Helaas bleken die mogelijkheden er op korte termijn niet te zijn, waardoor geen andere keus restte dan faillissement aan te vragen voor de Nederlandse organisatie.”

“In de komende weken zal de curator in gesprek gaan met potentiële kopers voor Thomas Cook Nederland of onderdelen daarvan. Er hebben zich al enkele geïnteresseerden gemeld.”

De media stonden er de afgelopen dagen bol van: het (toen nog naderend) faillissement van reisorganisator Thomas Cook. Nu is bekend gemaakt dat ook de Nederlandse tak van Thomas Cook de dans niet ontspringt. Het bedrijf is maandag 30 september door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard.

Stichting Garantiefonds Reisgelden

Voor Nederlandse reizigers die al onderweg zijn op vakantie zal de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) voor compensatie zorgen omdat zowel Thomas Cook Nederland als Neckermann Reizen aangesloten zijn bij SGR.
Voor reizigers die nog op vakantie zouden gaan zijn er een aantal opties, zoals de mogelijkheid om via D-reizen of TUI hun reis om te boeken. Je hoeft niet persé via een reisbureau geboekt te hebben, ook online boekingen komen in aanmerking. Wel moet het gaan om pakketreizen.
TUI gaat proberen om extra vliegtuigen in te zetten om zo de reizigers die met Thomas Cook op vakantie zouden gaan, binnen te halen.
D-Reizen en VakantieXperts hebben aangegeven dat reizigers bij een stenen vestiging van hun organisatie hun reis kunnen herboeken. De  gedupeerde vakantiegangers moeten daarvoor wel naar een reisbureau komen. Dit omdat voor het herboeken de boekingsbevestiging, het betalingsbewijs en een identiteitsbewijs nodig zijn.
Wie een Neckermannreis via Expedia heeft geboekt wordt door Expedia verder geholpen.

Nog geen vakantie geboekt? Kijk dan bij het aanbod van TUI

Wat doet de SGR voor de gedupeerden?

Bij een financiële problemen of faillissement van de reisorganisatie staat de SGR garant voor het toch laten doorgaan van de reis of terugbetaling als dat niet mogelijk is. De organisatie heeft geen inzicht in geboekte reizen, dus wie gebruik wil maken van de garantie moet zich melden via de website. Wie een reis geboekt heeft via een reisagent of reisbureau zal daarvan informatie ontvangen over het vervolg van de reis of eventueel het het omboeken of terugbetalen daarvan. Reizigers die al op hun bestemming zijn kunnen contact opnemen met hun reisbureau, reisagent of de vertegenwoordiger ter plaatse.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!