Shadow

Ribe breidt VikingeCenter spectaculair uit

Het in het uiterste zuidwesten van Jutland gelegen Deense historische stadje Ribe, bekend om zijn grootse Vikingverleden, werkt hard aan een spectaculaire uitbreiding van het internationaal bekende Vikingcentrum, dat populair is bij Nederlandse gezinnen.

© Visit Denmark
© Visit Denmark

Bezoekers van Ribe (in 2014 gekozen tot het mooiste stadje van Europa) kunnen daar al uitgebreid kennis van nemen in het even buiten het centrum gelegen VikingeCenter, dat tot nu toe vooral bekend is door de fraaie, getrouwe replica’s van huizen en andere gebouwen uit de tijd van de Vikingen.

Reconstructie Vikinghaven Ribe

Er wordt onder andere volop gewerkt aan een reconstructie van de haven, zoals Ribe die in de Vikingtijd (toen het Ripa heette) heeft gehad. Rond de oude haven begon indertijd rond het jaar 770 de opmerkelijke geschiedenis van dit oudste stadje van Denemarken, dat grote bloei heeft gekend. Er is nu al een soort meer van 2000 m2 uitgegraven. Rond deze nieuwe havenkom worden onder andere aanlegsteigers en een pakhuis gebouwd. Tegelijkertijd is het marktplein uitgebreid tot een oppervlakte van 9000 m2 en verrijzen daar, nabij de haven, kraampjes en werkplaatsen voor maritieme producten. In het Vikingcentrum kunnen straks nog meer activiteiten, zoals markten en demonstraties, worden georganiseerd. In de tweede fase van de grote uitbreiding van het centrum wordt het kerkje gereconstrueerd dat de monnik Ansgar (de ‘apostel van het noorden’) rond 865 bouwde. Door recente archeologische vondsten is komen vast te staan dat in de Vikingtijd al christenen in Ribe woonden – veel eerder dan tot nu toe werd aangenomen.

Het bijzondere van de werkzaamheden voor de uitbreiding van het Vikingcentrum van Ribe is dat ze worden uitgevoerd met replica’s van gereedschap van de Vikingen en volgens authentieke ambachtelijke methoden uit die tijd. Ribe valt onder dezelfde gemeente als het Legoland Billund Resort, dus een bezoek aan beide attracties is mooi te combineren. Aanbiedingen naar Legoland kun je onder meer boeken bij TUI

Meer reisnieuws uit Denemarken

Sharing is caring!