Shadow

Open Monumentendag: ontdek het industriële verleden in de grensstreek

Appeltern Stoomgemaal de TuutOpen Monumentendag is een Europees evenement dat elk jaar op de tweede zondag van september plaatsvindt. In Nederland is het zelfs het hele weekend Monumentendag. Het motto van dit jaar is Kunst en Ambacht. Naar aanleiding hiervan bieden verschillende musea in de Nederlands-Duitse grensstreek een speciaal programma aan. De entree is meestal gratis.

Industriële ontwikkeling in de grensstreek

De bedrijfstak die de afgelopen eeuwen bepalend is geweest voor de economische ontwikkeling van Twente, de Grafschaft Bentheim en het Münsterland is ongetwijfeld de textielindustrie. Vanwege de ligging aan de Oude IJssel kon bij Ulft, in de Achterhoek, de ijzerindustrie tot ontwikkeling komen. Mijnbouw kwam in de grenssteek maar weinig voor. Een van de uitzonderingen was de omgeving van Osnabrück.

Kolen en textiel

De kolenmijn Piesberg in Osnabrück, met zijn unieke architectuur en industriële sfeer, met stoommachines en mijngangen, is tegenwoordig zowel een cultureel centrum als een museum over de industriële ontwikkeling van Osnabrück en omgeving. Op 13 september vindt om 12 uur een rondleiding plaats door het gebouw van de Haseschacht, vervolgens om 15 uur door de tijdelijke tentoonstelling. Bovendien wordt om 11 en 15 uur een 2 uur durende begeleide fietstocht aangeboden langs een aantal markante industriële gebouwen in Osnabrück, zoals het station en het gasbedrijf.

Het LWL-Industriemuseum Textilwerk Bocholt is een uitstekend voorbeeld van hergebruik van industrieel erfgoed. In het oude bakstenen gebouw worden zowel oude als moderne technieken van de textielproductie getoond, en bovendien hedendaags modedesign en textielkunst. In de ‘Spinnerei‘ is op 13 september tussen 15 en 17 uur iedereen, zeker ook gezinnen, van harte welkom om een kijkje achter de schermen te nemen. Hier krijg je antwoord op de vraag hoe de machines worden gerestaureerd en het historische gebouw wordt onderhouden. Entree is gratis. Om 14 uur is er een rondleiding door de spinnerij, en om 16 uur door de weverij met zijn historische, nog werkende weefgetouwen. Om hieraan deel te nemen hoeft alleen de museumentree betaald te worden.

Bierbrouwen en turfwinning

Altenberge Eiskeller-kleinDe Eiskeller in Altenberge toont de geschiedenis van het bierbrouwen. Vroeger waren de kelders de opslagplaats voor het ijs waarmee gekoeld werd en voor de vaten waarin het gistings- en rijpingsproces plaatsvond. Op zondag 13 september biedt Heimatverein Altenberge tussen 11 en 17 uur elk heel uur een rondleiding door de voormalige brouwerij aan.

Het Hahnenmoor in het Emsland gold tot voor kort als een van de ruigste veengebieden van Nedersaksen. Inmiddels is het gebied waar turf werd gestoken veranderd in een prachtig landschap waar de natuur weer haar gang mag gaan. In het Torfwerk Hahnenmoor, de voormalige turffabriek, worden zowel de geschiedenis van de turfwinning als de bijzonderheden van het landschap onder de aandacht gebracht. Op zondag 13 september is het museum geopend van 14 tot 17 uur.

Van stoom naar 3D

Stoomgemaal De Tuut in Appeltern aan de Maas is het enige bewaard gebleven stoomgemaal in het rivierengebied. Het 100 jaar oude complex inclusief uitwateringssluizen, kolenloods en machinistenwoningen is niet alleen architectonisch interessant. Op 12 en 13 september worden de machines weer in werking gezet. Om bij het thema van dit jaar aan te sluiten, draait in ‘De Tuut‘ dit jaar alles om historische houtbewerking.

 

Het interactieve museum ICER is gevestigd in de voormalige afbramerij van de DRU-fabrieken in Ulft. Er zijn talrijke producten te zien die hier vroeger werden geproduceerd, zoals fietsen en keukengerei. Daarnaast wordt de bezoeker uitdrukkelijk uitgenodigd om zelf actief te worden en bijvoorbeeld iets te ontwerpen wat op de 3D-printer kan worden uitgevoerd. Op zaterdag 12 september is ICER het centrale infopunt van allerlei activiteiten rondom het thema Kunst en Ambacht in de gemeente Oude IJsselstreek. Het museum is van 10 tot 17 uur gratis te bezoeken.

CIn het experimenteermuseum Heim in het Twentse Hengelo wordt de textielgeschiedenis getoond aan de hand van oude machines. Het weekend van 12 en 13 september is het museum tussen 14 en 17 uur gratis toegankelijk. Een goede gelegenheid om kennis te maken met deze schatkamer van het industrieel erfgoed in Oost-Nederland.

 

 

Oude auto´s kijken

Op zondag 13 september wordt ook het 50-jarig jubileum van de Hamalandroute in het Duitse Südlohn gevierd. Hoogtepunt is het Oldtimerevent met talrijke oude auto´s, tractoren en motoren. Langs de route van de toertocht op deze dag liggen ook musea die deelnemen aan de Open Monumentendag.

Meer informatie over meer dan 100 musea in de Nederlands-Duitse grensregio is te vinden op museum-wegwijzer.nl. De musea zijn veelzijdig, dus voor liefhebbers van kunst, natuur en geschiedenis is er volop keus. Wie op zoek is naar tips en informatie over uitstapjes in de Duitse grensregio vindt deze op geheimoverdegrens.nl.

Sharing is caring!