Online boeker beter beschermd tegen faillissement reisorganisator

Geplaatst door Redactie op 28 juni 2018 om 15:04 in de categorie Algemeen nieuws

Vanaf 1 juli gaat een nieuwe regeling voor pakketreizen in. De nieuwe Europese regeling is beter afgestemd op de vakantieganger die zelf een reis via het internet boekt. Belangrijk uitgangspunt is dat een consument die op één website of op gekoppelde websites verschillende reisonderdelen kiest, kan profiteren van de rechten van een pakketreis.

Zelf een vakantie op internet boeken? Vanaf 1 juli 2018 ben je als consument beter beschermd. © Nico van Dijk

Zelf een vakantie op internet boeken? Vanaf 1 juli 2018 ben je als consument beter beschermd. © Nico van Dijk

Dat zijn bijvoorbeeld gedetailleerde informatie van de reis waar de aanbieder aan is gehouden en de dekking van een garantiefonds in geval de reisaanbieder failliet gaat. Daarnaast krijgt de reiziger het voordeel om in Nederland de aanbieder te kunnen aanspreken voor als er iets verkeerd gaat met de reis.

De nieuwe regeling, vastgelegd in de Wet op de Pakketreisovereenkomst en Gekoppeld Reisarrangement, biedt veel voordelen voor de reiziger, zo stelt de ANWB. Bij overmachtsituaties zoals bij natuurrampen kan de reiziger in de regel eenvoudiger kosteloos annuleren of omboeken. Ook kan de consument die een reis boekt bij een buitenlandse reisorganisatie straks rekenen op een vergelijkbare bescherming tegen faillissement van de reisorganisatie. Wel voorziet de ANWB problemen met het nieuwe begrip ‘gekoppeld reisarrangement’ in de regeling. Bij dit soort reizen heeft de reiziger beperktere rechten dan bij een ‘pakketreis’. De aanbieder moet de klant wel waarschuwen voor deze beperktere bescherming.

De regels van de reisbranche ANVR hielden al rekening met internetboekingen en de Nederlandse rechter besliste al dat aanbieders van ‘reizen op maat’ in principe dezelfde aansprakelijkheidsverplichtingen hebben als aanbieders van kant-en-klare pakketreizen.

Sharing is caring!

Comments are closed.