Noorse ambassadeur opent ‘watersnoodwoning’ Openluchtmuseum

Geplaatst door Redactie op 15 april 2014 om 11:49 in de categorie Attracties

openluchtmuseum-watersnoodwoningDe Noorse ambassadrice in Nederland, Anniken Ramberg Krutnes, opent vandaag in het Openluchtmuseum in Arnhem de houten watersnood­woning uit Raamsdonksveer.De ‘prefab’ woning, een van de 326 huizen die door Noorwegen na de watersnoodramp van 1953 werden geschonken, biedt onderdak aan het verhaal van ‘De Ramp van 1953’, het canonvenster over de watersnoodramp. In de woning zien bezoekers het ontstaan en de gevolgen van de stormvloed, de (internationale) hulpverlening en de impact op de mensen die het meemaakten.

Bij de watersnoodramp werden bijna 50.000 huizen beschadigd door het water, waarvan bijna 5000 onherstelbaar. Ook het huis van de familie Luijbregts op Sandoel 17 in Raamsdonksveer gaat verloren in de rampnacht. Op 1 februari worden op Sandoel de eerste foto’s gemaakt. Het beeld van evacuatie met een amfibievoertuig (DUKW) vestigt de aandacht van de wereld op de ramp vanuit een West-Brabants dorp dat voor even aan de kust van Nederland lag.

Noorse prefabwoningen

Uit de hele wereld komt hulp. Ook Noorwegen kwam direct in actie en schonk uiteindelijk 326 Noorse huizen.

Leven met water in voor- en tegenspoed

De Noorse geschenkwoning biedt onderdak aan het thema ‘leven met water, in voor en tegenspoed’. De museale presentatie is deels gebaseerd op de persoonlijke geschiedenis van een van de eerste bewoners, een meisje van 5 jaar oud en haar familie.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.