Shadow

Nieuwe museumwegwijzer: 64 culturele uitstapjes in de grensstreek

Het Nederlands-Duitse grensgebied kan terugkijken op een rijk verleden, maar ook hedendaagse kunst en cultuur zijn er ruim vertegenwoordigd. Het Grensoverschrijdend Projectbureau voor Toerisme van de EUREGIO in Gronau heeft in samenwerking met toeristische en culturele organisaties in de grensregio een kaart uitgebracht waarop maar liefst 64 musea zijn ingetekend.

© Heinz Hesse
© Heinz Hesse

Bovendien worden al deze musea kort beschreven. Het aanbod is zeer gevarieerd: van wereldvermaarde kunstmusea zoals het Kröller-Müller Museum op de Veluwe tot moderne streekmusea zoals het Emsland Moormuseum, dat laat zien hoe de veenboeren vroeger leefden.

Ideaal voor bewoners en bezoekers

Natura Docet, Wonderryck, © Arie Kwast
Natura Docet, Wonderryck, © Arie Kwast

Op de handige tweetalige kaart staan musea in de Achterhoek, IJsseldelta, Regio Arnhem Nijmegen, Salland, Twente, Rivierenland, Vechtdal Overijssel, Veluwe en WaterReijk Weeribben Wieden in Nederland en het Emsland, de Grafschaft Bentheim, het Münsterland en het Osnabrücker Land in Duitsland. De oplage van de kaart is 150.000 stuks. De kaart is handig bij het plannen van een leuk dagje uit. In één oogopslag is te zien of een bepaald museum toegankelijk is voor mensen met een beperking, of er horeca aanwezig is en of de Museumkaart geldig is.

Culturele uitstapjes in de grensstreek: Voor elk wat wils

Er zijn in de grensregio musea in alle soorten en maten. Kunstliefhebbers kunnen bijvoorbeeld hun hart ophalen in Rijksmuseum Twenthe met zijn indrukwekkende collectie oude en hedendaagse kunst. Museum Ton Schulten in het kunstenaarsdorp Ootmarsum en Villa Mondriaan in Winterswijk zijn aan het leven en werk van één enkele kunstenaar gewijd. Kunstmuseum Pablo Picasso en het Museum für Lackkunst, beide in Münster, presenteren met grote regelmaat spraakmakende tentoonstellingen.

Het boerenleven van de Kelten

Het eenvoudige boerenleven van de Kelten wordt tastbaar in Museum Schnippenburg in het Duitse Ostercappeln. Paleis het Loo, het lievelingspaleis van koningin Wilhelmina, bewijst dat de Oranjes niet vies waren van pracht en praal. In Museum Industriekultur Osnabrück, dat zich in de voormalige kolenmijn Piesberg bevindt, krijgt de bezoeker een goed beeld van de industriële ontwikkeling van de stad in de 19e eeuw.

 Twente in de IJstijd

In andere musea staat de natuur of de mens centraal. TwentseWelle in Enschede vertelt het verhaal van de bewoners van Twente: hoe zij hier leefden én overleefden, vanaf de ijstijd tot op de dag van vandaag. Het LWL-Museum für Naturkunde in Münster is het enige Duitse natuurmuseum met een eigen groot planetarium en je kunt er de grootste ammoniet ter wereld bezichtigen.

 

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *