Shadow

Nieuw centraal station in Wenen open in oktober

Het nieuwe Centraal Station in Wenen, het nieuwe ultramoderne verkeersknooppunt van de stad, is bijna voltooid. Het reis- en winkelcentrum zal worden ingehuldigd op 10 oktober 2014. Er komt hier ook een infobalie van het Weens verkeersbureau.

Nieuw Centraal Station in Wenen
© ÖBB / Roman Bönsch

Het 20.000 m2 centrum heeft straks meer dan 115 restaurants en winkels, evenals 14 ticketbalies en 22 ticketautomaten waar een treinkaartje gekocht kan worden. Ook het Weense Verkeersbureau is aanwezig op het nieuwe Centraal Station. Vanaf oktober 2014 kunnen toeristen naar het VVV dat gevestigd zal zijn in het infopunt van de ÖBB (de Oostenrijkse Spoorwegen) in de grote hal. Tevens is het de eerste stop voor bezoekers van de stad. Het kantoor is dagelijks geopend van 9-17 uur en biedt informatie, gratis stadsplattegronden, brochures, hotelboeken, gratis Wi-Fi en nog veel meer.

Nieuw spoorschema op Centraal Station in Wenen

Vanaf de opening van het station zullen treinen uit alle windstreken het station binnenrijden. Lange afstandstreinen uit het oosten, zuiden en noorden rijden volgens een nieuw tijdschema met goede aansluiting met het lokale openbaar vervoer. Vanaf december 2014 opent de ÖBB dan ook een traject van het Centraal Station naar Praag. De reistijd zal met ongeveer 30 minuten worden verminderd tot zo’n 4 uur en 10 minuten. Ook zal er vanaf december een directe verbinding komen met de luchthaven van Wenen-Schwechat. De voltooiing van het hele project en het in gebruik nemen van de westelijke spoorlijnen is gepland voor december 2015.

Ultramodern Centraal Station in Wenen

Het nieuwe ultramoderne station van Wenen zal één van de belangrijkste Europese verkeersknooppunten worden en een hub zijn waar dagelijks zo’n 145.000 mensen en 1.000 treinen door heen gaan. Acht S-Bahn lijnen, twee buslijnen (13A en 69A), drie tramlijnen (D, O en 18) en de U-Bahn lijn (U1) zorgen voor de verbinding met de rest van het Weense openbaar vervoer.
Voor fietsers zijn er in 2015 drie fietsgarages met ieder zo’n 1.150 parkeerplekken en 250 fietspalen, twee stadsfiets stations, een e-bike station en zeven kilometer aan nieuwe fietspaden beschikbaar vanaf de lente. Rond het Centraal Station wordt een nieuwe stadswijk ontwikkeld voor wonen en werken met 5.000 appartementen, een groot park van 70.000 m2, kleuterscholen en een educatieve campus. De totale oppervlakte van het Centraal Station en de nieuwe wijk, is ongeveer 109 hectare groot wat gelijkwaardig is aan het kleinste district van Wenen, Josefstadt.

Boek een stedentrip naar Wenen. Wenen is uitstekend bereikbaar met de trein.

Waardeer dit artikel post
close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!