Nederland helpt vakantiebestemmingen verduurzamen

Geplaatst door Redactie op 25 november 2014 om 10:32 in de categorie Algemeen nieuws

Green DealDe Nederlandse overheid en tien bedrijven en organisaties hebben de handen ineen geslagen voor groenere en schonere vakantiebestemmingen wereldwijd. Maandag hebben minister Kamp en staatssecretaris Mansveld daartoe de Green Deal Duurzaam Toerisme ondertekend, evenals de directeuren van onder meer TUI Benelux, Corendon, NHTV Breda University en Zoover.
Toerisme is wereldwijd de grootste economische dienstensector en is de op twee na grootste economische sector. Om duurzaam toerisme op grote schaal te stimuleren is hierover onafhankelijke informatie nodig. Initiatiefnemer Albert Salman: “ Wij hebben inmiddels een database opgebouwd met gedetailleerde informatie over de duurzaamheid van wereldwijd meer dan duizend vakantiebestemmingen. De Global Sustainable Tourism Review (GSTR) meet duurzaamheid op bestemmingsniveau en laat concreet zien wat dat voor de vakantieganger betekent”.

Geen nieuw duurzaamheidslabel

De Green Deal Duurzaam Toerisme is geen nieuw duurzaamheidsprogramma voor vakantiebestemmingen. Zulke programma’s bestaan al, zoals QualityCoast, QualityDestination en ECO-XXI. Het gaat bij deze Green Deal om het gezamenlijk verbeteren van die programma’s en om het delen van goede praktijkvoorbeelden.

Green Deal Duurzaam Toerisme in de praktijk

Het ontwikkelen van een breed gedragen set van duurzaamheidscriteria voor wereldwijde bestemmingen staat voorop. Deze criteria hebben betrekking op cultuur, natuur, gastvrijheid, groene economie en beleid. Ze worden nu zichtbaar gemaakt voor consumenten. Van de aanwezigheid van prullenbakken op het strand tot aan beleid ten aanzien van duurzaam vervoer. Vakantiegangers kunnen vanaf nu zelf toetsen hoe duurzaam bestemmingen zijn.

Met de gezamenlijke database en expertise van alle deelnemende partijen zal er ook trainingsmateriaal worden ontwikkeld om zo toeristische bestemmingen in staat te stellen een verduurzamingsslag te maken.

Ook groen op vakantie? Lees alles over ecotoerisme op Puuropreis.nl.

5.0
01

Sharing is caring!

Comments are closed.