Shadow

Lezingen bij Giants of the Ice Age

mammoetbabyAmsterdam EXPO organiseert in samenwerking met de Vrije Academie een tweetal lezingen bij de tentoonstelling Giants of the Ice Age. De wereldwijd bekende mammoetexpert Dick Mol is te gast op zaterdag 10 januari en zaterdag 31 januari om 11:00 uur. Hij neemt bezoekers mee op mammoetjacht, op de Noordzee en in het verre Siberië. Het publiek bezoekt na de verdiepende lezing van de meesterverteller de grootste tentoonstelling over de ijstijd ooit gemaakt.  De lezingen vinden plaats in Amsterdam EXPO, Gustav Mahlerlaan 24. En de lezingen en de tentoonstellingen zijn uiteraard prima te combineren met een nachtje hotel en ontdekken van Amsterdam!

Zaterdag 10 januari, 11:00 uur   Mammoeten en sabeltandtijgers uit de Noordzee – een fascinerende reis 30.000 jaar terug in de tijd!
De wolharige mammoet en de sabeltandtijger zijn dé iconen van de ijstijd. Dat ze in het koude Siberië voorkwamen is bekend, maar wist u dat ze 30.000 jaar geleden in de Nederlandse wildernis rondliepen? Nog steeds worden met grote regelmaat overblijfselen van ijstijddieren gevonden. Vooral in de Noordzee, die in de ijstijd grotendeels droog lag. Je kon van Rotterdam naar Londen lopen zonder natte voeten te krijgen! Enkele jaren geleden werd een onderkaak van een sabeltandtijger opgevist van de Noordzeebodem. Een groot onderzoek leverde spectaculaire gegevens op over het voorkomen van dit uitgestorven dier.

Zaterdag 31 januari, 11:00 uur Op expeditie met een moderne mammoetjager
Met enige regelmaat worden mammoetkadavers opgegraven uit de eeuwig bevroren bodem van Siberië. Is dat nieuws? Zeker, want er valt nog genoeg te ontdekken over de mammoet – hét icoon van de ijstijd – en zijn leefomgeving. Het opgraven van een mammoet heeft nogal wat voeten in de aarde. De modernste high tech apparatuur en zelfs helikopters worden ingezet. Maar liefst vier expedities waren er nodig om de Yukagir mammoet te bergen, enkele jaar geleden.
 

Sharing is caring!