KLM’s 96e Delfts blauw huisje is het Hamelhuis

Geplaatst door Redactie op 9 oktober 2015 om 10:40 in de categorie Reisorganisaties

KLM Delftsblauw huisjeDeze week viert KLM haar 96e verjaardag. Elk jaar introduceert KLM op haar verjaardag op 7 oktober een nieuw Delfts blauw huisje. Dit jaar is het Hamelhuis in Gorinchem gekozen als het 96e KLM-huisje.

Het 96e huisje is op feestelijke wijze onthuld in Gorinchem waar het geboortehuis van Hendrik Hamel is nagebouwd.

Hendrick Hamel (1630 – 1692) was een Nederlandse zeevaarder uit Gorinchem. In 1653 leidde hij met het schip de Sperwer schipbreuk voor het Koreaanse eiland Jeju. De overlevenden kregen geen toestemming om het land te verlaten, omdat de Koreaanse koning niet wilde dat er informatie over zijn land naar buiten kwam. Pas na dertien jaar wist Hendrick Hamel samen met zeven anderen te ontkomen.

Van zijn tijd in Korea heeft Hamel een gedetailleerd verslag bijgehouden (‘Journael’), dat in Europa tijdenlang de enige bron van informatie was over Korea. Door zijn verhaal ging Korea leven in Europa en daar zijn de Koreanen nog steeds trots op. Hamel kreeg hierdoor grote bekendheid in Korea en hij werd er zelfs geëerd. Het eerste exemplaar van het nieuwe 96e huisje dat KLM toevoegt aan haar collectie is door president–directeur KLM, Pieter Elbers, overhandigd aan Piet IJssels, voorzitter van de Hamel Foundation en aan de Ambassadeur van Zuid- Korea, Jong-hyun Choe.

KLM vliegt sinds 1984 naar Zuid-Korea. Tegenwoordig is er een dagelijkse verbinding tussen Amsterdam en Seoul. Vergelijk vliegtickets naar Zuid-Korea en andere bestemmingen.

Sharing is caring!

#

Comments are closed.