Honderd jaar W.O. I in bezoekerscentrum Jules Destrooper

Geplaatst door Redactie op 13 mei 2014 om 13:09 in de categorie Beurzen en evenementen

Verzameling postkaart DestrooperDit jaar is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) uitbrak. In het toen bezette West-Vlaanderen vinden nu veel activiteiten plaats ter nagedachtenis, waaronder in Ieper en Lo, de plaatsen waar koekjesbakker Jules Destrooper is gevestigd. Ook in het bezoekerscentrum van de West-Vlaamse koekjesfabrikant wordt aandacht besteed aan de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en het creatieve ondernemerschap van de familie Destrooper in deze moeilijke tijd.

Tijdens de oorlog waren in België de meeste producten nauwelijks nog verkrijgbaar of van slechte kwaliteit. Vlaamse fabrikanten legden hun productie noodgedwongen stil. Ook Jules Destrooper moest wegens schaarste op de markt stoppen met het bakken en verkopen van zijn toen al bekende koekjes. Pas na de oorlog is de koekjesproductie weer langzaam opgebouwd.

Vanwege de Duitse opmars door België vluchtte Jules met zijn vrouw en kinderen naar Frankrijk. De oudste zoon van de familie, Jules Destrooper Junior, bleef in Vlaanderen om zijn dienstplicht als soldaat te vervullen. Door ziekte geveld keerde hij terug naar zijn woonplaats Lo en begon tijdens de oorlog als uitgever van oorlogspostkaarten. Zijn unieke verzameling kaarten is te zien in het bezoekerscentrum.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.