Shadow

Flevoland pakt uit tijdens viering 100 jaar Zuiderzeewet

Op 14 juni 2018 is het precies 100 jaar geleden dat één van de meest ingrijpende wetten van Nederland is vastgesteld: de Zuiderzeewet. Deze wet legde de basis voor de ontwikkeling van Nederland als waterland; inmiddels een sterk internationaal merk. Nederland staat bekend om haar grootschalige waterwerken. Kennis en kunde op het gebied van water zit in onze genen. De inpoldering van de Wieringermeer, de afsluiting van de Zuiderzee met de Afsluitdijk, de Noordoostpolder en de Oostelijke en Zuidelijke Flevopolder zijn voorbeelden van de invloed van de Zuiderzeewet op de vorming van ons land. De 100ste verjaardag van de Zuiderzeewet is daarom het vieren waard.

Zuiderzee Havendagen © Toerisme Flevoland
Zuiderzee Havendagen © Toerisme Flevoland

In het weekend van 14-16 juni vinden er in heel het voormalig Zuiderzeegebied vele activiteiten plaats. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt in Flevoland. Deze provincie dankt haar ontstaan aan de Zuiderzeewet. Zo vindt in Lelystad op 14 juni een congres plaats met de titel “Nederland over 100 jaar”. Daarnaast wordt in Lelystad op die dag middels een vlootschouw het startschot gegeven voor de Zuiderzee Havendagen, die op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni plaatsvinden.

Prinses Beatrix aanwezig bij viering 100 jaar Zuiderzeewet

Op de dag dat de Zuiderzeewet precies 100 jaar bestaat, zal H.K.H. Prinses Beatrix der Nederlanden twee evenementen in Flevoland bezoeken die aandacht geven aan dit bijzondere jubileum. Allereerst zal ze in Biddinghuizen aanwezig zijn bij de feestelijke onthulling van de ‘Flevowand’ en later op de dag zal ze in de Bataviahaven in Lelystad een vlootschouw afnemen.

Flevowand Biddinghuizen

Geïnspireerd op het tapijt van Bayeux in Frankrijk heeft een enthousiaste groep vrijwilligers uit Biddinghuizen het initiatief genomen om de geschiedenis van de Zuiderzee te verbeelden op doek: de ‘Flevowand’. De Flevowand is een 60-meter lang geborduurd wandkleed met de geschiedenis van het voormalige Zuiderzeegebied, verhaald van de ijstijd tot het heden. De locoburgemeester van Bayeux, de plaats waar het wereldberoemde tapijt over de slag bij Hastings zich bevindt, is hierbij aanwezig. Meer dan 30.000 uur is er gewerkt aan een kleed met geborduurde historische scenes. De onthulling van de Flevowand in Biddinghuizen is op 14 juni in bijzijn van prinses Beatrix en de opening van de permanente tentoonstelling van de Flevowand in Batavialand in Lelystad op 16 juni.

Viering 100 jaar Zuiderzeewet

Het hoogtepunt van de viering van 100 jaar Zuiderzeewet vindt plaats in de Bataviahaven in Lelystad. Terwijl er een congres plaatsvindt met als titel “Nederland over 100 jaar” verzamelt zich op 14 juni een grote vloot bijzondere en historische schepen die een relatie hebben met de geschiedenis van de Zuiderzee, de inpoldering en het huidige IJsselmeer, Markermeer en de randmeren. Prinses Beatrix zal hierbij aanwezig zijn en met de ‘Groene Draeck’ een vlootschouw afnemen.

Zuiderzee Havendagen

Op 15 en 16 juni vinden in Lelystad de Zuiderzee Havendagen plaats. Diverse bijzondere oude en nieuwe werkschepen, waaronder de motorzeilklipper RWS1, de stoombaggermolen Friesland en de snijkopzuiger Edax, zijn tijdens deze dagen vrij toegankelijk voor publiek. Natuurmonumenten regelt unieke vaarexcursies naar Marker Wadden, en de KNRM verzorgt rondvaarten op de Hydrograaf (ook wel bekend als Pakjesboot 12). In museum Batavialand, dat op 16 juni gratis toegankelijk is voor publiek, is de authentieke werkkamer van dr. ir. Cornelis Lely te bezoeken. Ook wordt daar op zaterdag de Flevowand feestelijk onthuld. In de haven zorgen muziekoptredens, een braderie, nautische ambachten, vele kinderactiviteiten en sfeervolle terrasjes voor gezelligheid.

Een greep uit de andere activiteiten Viering 100 jaar Zuiderzeewet op 14 t/m 16 juni
-Urk, diverse activiteiten zoals Zuiderzee Ansjooprace met botters, Urker Vis Food Festival en Passie voor Flevoland
De Ansjooprace is een prachtige zeilwedstrijd waarbij klassieke botters de strijd tegen elkaar en de elementen aangaan. Dit jaar met een extra wedstrijd voor gemeenten rondom de Zuiderzee.
Urkers zijn inventief: na de afsluiting van de Zuiderzee kozen vissers het ruime sop en gingen de Noordzee op. Nog altijd vissen ze daar op typisch Hollandse vissoorten zoals schol en tong. Tijdens het Vis Food Festival zijn de Noordzee-delicatessen in allerlei variaties te proeven. En tijdens Passie voor Flevoland – editie Urk staat het unieke verhaal van Urk centraal. Met muziek, toneelspel, dans, zang en vechtkunst laat Urk zien hoe veerkrachtig de gemeenschap is en hoe het de hindernissen die de Zuiderzeewet 100 jaar geleden opwierp, wist te overwinnen.

-Dronten – Matrose duikt in de Zuiderzee
Theatervoorstelling. Duik 100 jaar terug in de tijd. Maak kennis met Cornelis Lely en Eibert den Herder. Matrose vertelt beide kanten van het verhaal. Over Lely die de woeste Zuiderzee wilde temmen om het land te beschermen. Over den Herder die optrad tegen de Afsluitdijk, om zijn vissers te beschermen.

-Bunschoten-Spakenburg – Schaal en schelp op de werf
Culturele en culinair evenement. Deel, proef en vier het Zuiderzeeverhaal op de oudste nog werkende scheepstimmerwerf van Nederland gelegen aan de voormalige Zuiderzeehaven!

-Nijkerk -Start expositie Nijkerk en de Zuiderzee
In museum Nijkerk en bij stoomgemaal Arkemheen staan de historische ontwikkeling van de Zuiderzee en de polder Arkemheen centraal, met aandacht voor de beurtvaart en de Zuiderzeewerken van de jaren ’60 en over het leven onder zeeniveau.

Deltawerk//ode aan het waterloopkundig experiment
Na het weekend van 14-16 juni is het feestjaar nog niet voorbij. Zo wordt op 27 september het Deltawerk// geopend in het Waterloopbos in Marknesse. Aansluitend vindt daar van 27 t/m 30 september een publieksevenement plaats. In het Waterloopbos werden in het verleden waterbouwkundige ontwerpen in miniatuursituatie getest. Hiermee werd hydraulische kennis ontwikkeld waardoor Nederland nog steeds droog blijft.

Achtergrond

Provincie Flevoland is initiatiefnemer van de feestelijke viering van 100 jaar Zuiderzeewet. In samenwerking met partners en medeoverheden vinden er gedurende heel 2018 in diverse steden en regio’s van het voormalige Zuiderzeegebied evenementen en activiteiten plaats en wordt er invulling gegeven aan het programma. Zo is er een congres over de landschappelijke inrichting van Nederland en een educatie- en museumprogramma waar 14 musea in het Zuiderzeegebied aan meedoen.

3/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *