Shadow

Fjord Line gaat in Sandefjord de modernste en milieuvriendelijkste veerhaven aanleggen

De Noorse rederij Fjord Line, die Noorse havens met Deense en Zweedse havens verbindt, zet nu ook bij het traject Strömstad (Zweden)-Sandefjord (Noorwegen) in op langdurige groei. Het bedrijf mag buiten het stadscentrum van Sandefjord in een baai van de Oslofjord een eigen veerhaven aanleggen en heeft daarvoor het eigendom verworven van de Noorse Jotun-groep.

De MS Oslofjord van Fjord Line vaart tussen Strömstad en Sandefjord. © Fjord Line
De MS Oslofjord van Fjord Line vaart tussen Strömstad en Sandefjord. © Fjord Line

Op het industrieterrein Vindal zal een groene veerhaven met een compleet nieuwe kade worden aangelegd, met raakvlakken van de bestaande infrastructuur. De investering zal een nieuw terminalgebouw, rangeerruimte voor personenvervoer en vrachtwagens als ook de noodzakelijke servicefaciliteiten omvatten. Zowel op het terrein zelf, dat zo groot is als elf voetbalvelden, als ook in het aangrenzende gebied, zullen nieuwe groene gebieden en parken worden aangelegd voor ontspanning van zowel de reizigers als de omwonenden.

“We zijn verheugd dat we deze overeenkomst met Jotun hebben kunnen afsluiten. Fjord Line groeit met meer dan 15 procent per jaar en zal met ingang van 1 januari 2020 nog verder expanderen als op de route Sandefjord-Strömstad een tweede cruiseferry zal worden ingezet. We zien Sandefjord als de beste plaats in het district Vestfold om een veermaatschappij succesvol te kunnen exploiteren. De investering die we nu in Vindal plegen, laat onze ambitie voor de stad Sandefjord zien over een lange termijn”, aldus Rickard Ternblom, algemeen directeur van Fjord Line. “Als alles volgens planning verloopt hebben we niet alleen de mogelijkheid om in elke fase de nieuwste en modernste technieken toe te kunnen passen, maar kunnen we ook kiezen voor de meest duurzame en klantvriendelijke oplossing”, voegt Rickard Ternblom er nog aan toe.

Ook beschikbaar voor andere bedrijven

De gemeente Sandefjord heeft gedurende vele jaren aangegeven de bestaande ferryterminal in de stadshaven te willen sluiten, om zo de verkeersoverlast voor de binnenstad te verminderen. Met de aanschaf van het terrein voor de aanleg van een nieuwe veerhaven komt Fjord Line hiermee het gemeentebestuur tegemoet. “We hebben de signalen van de politiek ter harte genomen en willen een bijdrage leveren aan de stadsontwikkeling van Sandefjord. De nieuwe haven in Vindal zal ook beschikbaar zijn voor andere bedrijven. Het zal ons verheugen als onze concurrent Color Line deze nieuwe haven ook voor hun traject Sandefjord-Strömstad zal gaan gebruiken. De haven zelf zal een aparte entiteit binnen de Fjord Line Group gaan vormen. Potentiële gebruikers kunnen diensten van deze entiteit kopen volgens normale en transparante algemene voorwaarden”, zegt Rickard Ternblom.

Om de noodzakelijke plannings- en goedkeuringsprocedures voorspoedig te laten verlopen, zal Fjord Line onmiddellijk met de gemeente contact opnemen. De ingebruikname van de nieuwe haven staat gepland voor 2025. Bekijk hier alle aanbiedingen voor de veerdiensten die Fjordline onderhoudt.

3/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *