Shadow

Een bezoek aan een wijnregio is altijd een geweldige belevenis

Zie het met je eigen ogen. In de wijnwereld wordt authenticiteit steeds meer gewaardeerd en is hetgeen waar liefhebbers naar zoeken. Het gaat nu vooral om het mooie verhaal van de wijnboer of authentieke château.

Uit Istrië komen verrassende wijnen © Nico van Dijk
Uit Istrië komen verrassende wijnen © Nico van Dijk

Niet alleen tijdens de oogst is een bezoek aan een wijnregio een geweldige belevenis. Het gehele jaar door wordt er gewerkt in de wijngaarden en de wijnkelders voor de optimale wijn en ben je van harte welkom om de wijnen te proeven. Maar er is meer …

Laat je verrassen en ontdek nieuwe wijnen en wijnboeren

Wijnboeren hebben passie voor hun wijnen en vertellen je graag over hun druiven en de wijnen die ze produceren. Naast wijnen produceert een aantal ook andere producten zoals olijfolie, honing en wijnazijn. Deze laatste is niet een mislukte wijn, maar een wijn die met veel zorg middels een speciale procedure wordt gemaakt. Wijn uit Modena is beroemd, maar de Flavivs Reserva van Cellers Avgvstvs Forvm doet er niet voor onder. Deze wordt minimaal 20 jaar bewaard in een kelder tussen de wijngaarden.

Zoals alle boeren staan de wijnboeren dichtbij de natuur en duurzaamheid heeft hun speciale aandacht. Er zijn ook wijnboeren die circulair werken en zo een zeer gevarieerd bedrijf hebben opgebouwd. Je ziet hier bijvoorbeeld kippen die zich tegoed doen aan het restant van de wijnproductie en waarvan de eieren naar de beste restaurants gaan. En sommigen zeggen zelfs dat de eieren naar wijn smaken.

Waterbehoud wordt ook steeds belangrijker en hier wordt ook mee geëxperimenteerd. Dit zijn niet de enige experimenten, ook met speciale druiven, vergistingsvaten en meer. Kortom, een bezoek aan een wijnboer is altijd anders. Van klein tot groot, van alleen wijn tot meerdere producten en altijd de passie van de wijnboer.

Prachtige landschappen

De wijngaarden liggen in prachtige landschappen en zijn onderling ook zeer verschillend. Een ieder kent wel de steile wijngaarden aan de Moezel en Rijn maar denk ook aan wijngaarden in glooiende heuvels en de zogenaamde terraswijngaarden. Te midden van de wijngaarden liggen de wijndorpen en de wijnboerderijen die je hartelijk verwelkomen. In de bekende wijnlanden maar denk ook eens aan de minder bekende zoals de regio Zuid-Moravië in Tsjechië, het Balatonmeer in Hongarije of Slovenië en Kroatië. Elk jaargetijde heeft zo zijn charme en in de lente zie je bijvoorbeeld na de bloesem de druifjes groeien.

Culinaire bestemmingen

Wijnregio’s zijn ook smakelijke bestemmingen … de wijn moet wel ergens bij gedronken worden en de lokale producten en gerechten zijn dan vaak het beste. Kaas, worsten, chocolade en nog veel meer. Naast wijnproeverijen zijn er speciale Wine & Food pairing-proeverij, picknicken tussen de wijngaarden of lunch/diner met lokale specialiteiten. Of doe iets heel anders zoals een zoutproeverij bij de zoutvallei van Añana in Baskenland.

Festivals en culinaire evenementen

Maak nieuwe vrienden met andere wijnliefhebbers tijdens een van de wijnfestivals en culinaire evenementen. Deze zijn er vrijwel het gehele jaar door. Er is altijd wel een reden voor een feestje en niet alleen bij het oogsten. De komst van de ‘jonge wijn’ zoals Federweisser of Bursak, een festival rondom een regionaal seizoensproduct of feestdagen. Zo hebben de kerstmarkten in de wijndorpen een bijzondere sfeer en wordt er uiteraard wijn geproefd!

Van cruise tot zonvakantie

Wijnregio’s zijn geweldige bestemmingen voor een wandel- of fietsvakantie maar ook voor bijvoorbeeld een stedentrip. Zo wordt Bordeaux omgeven door wijngaarden maar ook bijvoorbeeld Wenen, Dresden, Kaapstad, Porto, Verona en Barcelona. Wijngaarden vind je ook aan de kust en op de eilanden in het zuiden van Europa. Van Cyprus tot de Canarische eilanden of wat dacht je van een wijncruise langs de Kroatische eilanden? Kortom, een wijnvakantie is er in allerlei varianten en is pure beleving!

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *