Shadow

Denemarken verbreekt 25 jaar oud record in aantal Nederlandse overnachtingen

Het aantal Nederlandse overnachtingen in Denemarken groeit al een aantal jaren gestaag, maar in 2017 bereikt die groei haar hoogste niveau in 25 jaar. Het oude record van 1992 is hiermee verbroken van 1,28 miljoen naar 1,31 miljoen, een stijging van +2,7%.

Maaltijd koken in het het Longhouse in Ribe VikingeCenter © Nico van Dijk

“Wij zien dat de interesse voor Denemarken als vakantiebestemming de laatste jaren toeneemt. Om dit ook daadwerkelijk te kunnen onderstrepen met een record is een moment om bij stil te staan”, vertelt Mette Rodenhuis-Carlsen van VisitDenmark Nederland. “Sinds 2013 hebben wij samen met onze Nederlandse en Deense partners de focus toegespitst op twee doelgroepen; ‘gezinnen met kinderen tot 12 jaar’ en ‘stellen reizend zonder kinderen’. Naast deze doelgroepen, hebben wij ook de vakantieperiode buiten het hoogseizoen erkend als een belangrijkere reisperiode, wat een enorm potentieel biedt voor het gehele Deense toerisme. De sterke groei die zich mede hierdoor heeft ingezet (in 2014 was de stijging +7,1%, in 2015 +12%, in 2016 +13,9% en in 2017 +6,1%), heeft ook de interesse van Deense regio’s aangewakkerd, waardoor de doelgroepgerichte campagnes steeds uitgebreider van opzet werden.”

Nederlandse weken in Denemarken

De Amsterdamse grachten in Legoland Denemarken© Nico van Dijk
De Amsterdamse grachten in Legoland Denemarken© Nico van Dijk

“De boodschap in onze campagnes werd ieder jaar verfijnd en aangepast op de behoeften van de Nederlandse toerist”, vervolgt Mette Rodenhuis-Carlsen. “Zo hebben wij onder andere ingespeeld op de trend van de korte vakanties door een bezoek aan pretpark LEGOLAND in de meivakantie extra onder de aandacht te brengen bij gezinnen met kinderen. De meivakantie is nu zo populair dat de Denen zelfs spreken over de Nederlandse weken, waarvoor zij tegenwoordig ook specifieke activiteiten organiseren, zoals het inzetten van Nederlandstalige gidsen en informatiebordjes en het introduceren van openingstijden in de weken 17, 18 en 19. Andere belangrijke markten voor het Deense toerisme kennen de meivakantie niet. Hierdoor zijn de verschillende accommodatievormen laag geprijsd en is het aanbod zeer uitgebreid. Voor de Nederlandse markt bieden de schouderseizoenen (hieronder vallen dit jaar de meivakantie, de tweede helft van augustus en de herfstvakantie) daarom genoeg mogelijkheden voor het Deense toerisme om de komende jaren nog verder te groeien.”

Totale overnachtingscijfers

Volgens het onlangs gepubliceerde rapport van Danmarks Statistik is 2017 voor het gehele Deense toerisme een topjaar geweest. In totaal waren er 52,6 miljoen geregistreerde overnachtingen van zowel binnenlandse (26 miljoen) als buitenlandse toeristen (26,6 miljoen), een stijging van +2,2% ten opzichte van 2016. Hoewel Duitsland meer dan de helft van de buitenlandse aantallen vertegenwoordigd, is er ook een groei waar te nemen in de andere belangrijke markten, zoals Zweden (+1,3%), Nederland (+6,1 %) en Verenigde Staten (+11,2%).

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!