Shadow

De LF Maas-Route ontvangt als eerste het predicaat ‘icoonroute’

De LF-Maasroute is donderdagmiddag 25 april 2019 officieel gelanceerd met het doorknippen van een lint door de Gelderse Gedeputeerde Conny Bieze. Het is de eerste tot icoonroute getransformeerde fietsroute.

De route loopt van Maastricht tot Rotterdam, heeft een lengte van 480 kilometer en maakt onderdeel uit van de internationale Maasfietsroute, Euro Velo 19. De route is onderscheidend genoeg om het kwaliteitspredicaat icoonroute te verkrijgen. Na de opening zijn de twee fietsers/bloggers, Laura Maat en Irene Maaskant gestart om hun ervaringen te delen. Slot Loevestein vormde de locatie waar de Stichting Landelijk Fiets Platform de aftrap deed van de LF Maasroute nieuwe stijl. In het Arsenaal waren zo’n tachtig genodigden: toeristische partners, relaties, vrijwilligers en pers uitgenodigd. Doel was hen te informeren over deze eerste mijlpaal van het transformatieproces, het ombouwen van het netwerk van 26 landelijke fietsroutes tot tien icoonroutes. Waarom dit veranderingsproces?

Samenwerking

De directeur van de Stichting Landelijk Fiets Platform, Eric Nijland, verwelkomde de genodigden en benadrukte dat de LF-Maasroute het gezamenlijke product is van de samenwerking tussen toeristische partners, overheid( gemeenten en provincies) en vrijwilligers. “Slot Loevestein is strategisch gezien een mooie plek voor de lancering omdat zowel de provincie Zuid-Holland als Gelderland en Brabant hier bij elkaar komen. Het sluit goed aan bij onze regionale aanpak van de icoonroutes”. De tijd is nu rijp om concreet inhoud te geven aan het motto ‘Less is More’. Productontwikkelaar, Leon Hoogsteen, presenteerde de nieuwe website LF-Maasroute die tegelijkertijd in de lucht is gekomen. “We hebben de 480 kilometer verdeeld in acht dagtrajecten van circa 70 km. Op de site kan gekozen worden voor een eigen vertrekpunt.” De homepage van website bestaat daarnaast uit de items zien&beleven, verhalen & ervaringen en plan je fietstocht. Hij liet weten dat de LF-Zuiderzee-route de volgende fietsroute is die getransformeerd wordt tot icoonroute.

Kwaliteitsimpuls

Het Landelijk Fietsplatform wil niet alleen de 26 netwerkfietsroutes terugbrengen tot 10 icoonroutes waarbij regionale partners een belangrijke rol vervullen, maar wil ook het fenomeen ‘fietsroute’ een kwaliteitsimpuls geven. Voor de LF-Maasroute is zowel in print als digitaal informatiemateriaal ontwikkeld. Er is een LF-route app, een routebeschrijving in print en een website. Verder worden tips gegeven op het gebied van verblijfsmogelijkheden, hotels en restaurants, bezienswaardigheden etc. Voor degenen die de route volbracht hebben, is er een oorkonde en een fietsschildje. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten op vijf verschillende plekken langs de route selfies genomen zijn met routebordje en fiets.

Groeimarkt

De nieuwe icoonroutes zijn gericht op de moderne recreatieve fietser die vooral service en gemak wenst. Opmerkelijk is dat de markt van recreatief fietsen groeit als gevolg van de toegenomen belangstelling voor klimaat neutrale vakanties. Op dit punt komen we bij het begrip ‘icoonroute’. Het is een route die bijzonder aantrekkelijk is om te fietsen, uniform bewegwijzerd, aansluit op het systeem van fietsknooppunten en gecombineerd kan worden met weekenden en dagtochten. Daarnaast speelt de online-component, met een website, app’s, introductiefilmpjes een belangrijke rol. Uit onderzoek blijkt dat er 115.500 fietstrektochten per jaar gemaakt worden, dat er gemiddeld zo’n Euro 348,– per persoon wordt uitgegeven. “Ruim 1,4 miljoen Duitsers oriënteren zich op fietsvakanties.”
Drie regio’s van de LF- Maasroute, Limburg, Brabant en Zuid-Holland werden tenslotte nader toegelicht door respectievelijk Herman Wehkamp, Nathalie Verdult en Erik Zindel. Zij schonken met name aandacht aan de specifieke toeristische aspecten binnen dat deel van de route. Een gezamenlijk fietstocht van een deel van de route, van Woudrichem naar Slot Loevestein besloot de bijeenkomst.

Foto en tekst: Frits van Wolveren

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!