Shadow

Campagne tegen kindersekstoerisme

kindersekstoerismeMinister Van der Steur van Veiligheid en Justitie presenteerde onlangs op luchthaven Schiphol een nieuwe campagne tegen kindersekstoerisme. In de nieuwe campagne wordt aangesloten bij de Europese campagne Don’t look away, zodat internationaal en grenzeloos kan worden opgetreden. Op de luchthaven benadrukte de minister dat reizigers en werkenden in het buitenland onmisbare extra ‘ogen en oren’ zijn voor de politie en het Openbaar Ministerie in de aanpak van kindersekstoerisme. ‘Don’t look away! Oftewel: Kijk niet weg van seksuele uitbuiting van kinderen’, aldus Van der Steur.

De nieuwe campagne is een samenwerking  van de Koninklijke Marechaussee (KMar), de politie, het Meldpunt Kinderporno, de ANVR, TUI Benelux, ECPAT, Terre des Hommes, Plan Nederland en Free a Girl. Samen met generaal-majoor Van den Brink, plaatsvervangend commandant van de KMar onthulde de minister de nieuwe campagneposter met de oproep niet weg te kijken van seksuele uitbuiting van kinderen, maar signalen te melden. Voor de Nederlandse overheid heeft de aanpak van seksueel misbruik van kinderen topprioriteit. Ook als de (Nederlandse) daders zich aan dit soort ernstige vergrijpen schuldig maken in het buitenland.

Niemand mag wegkijken

Het betrekken van de samenleving bij de bestrijding van het fenomeen kindersekstoerisme maakt sinds 2010 onderdeel uit van de aanpak van kindersekstoerisme. Het voornaamste doel van de nieuwe campagne is het internationaal genereren van meldingen met voldoende aanknopingspunten voor opsporingsonderzoek. De oproep van ‘Don’t look away’ is niet alleen gericht aan reizigers, maar ook aan medewerkers in de reisbranche, van internationale hulp- en ontwikkelingsorganisaties en van bedrijven die actief zijn in het buitenland. Daarnaast is de oproep gericht aan Nederlanders die hier wonen en kennis hebben van vermeende kindersekstoerisme praktijken. Het is van belang om de algemene bewustzijn te vergroten, zodat de sociale controle wordt vergroot. Dit draagt bij aan het vergroten van het aantal meldingen van misstanden en het verder bestrijden van de misdaad.

Website vernieuwd

Om de kwaliteit van de meldingen te verbeteren is de website meldkindersekstoerisme vernieuwd. Op de website is onder meer het meldformulier aangepast met meer gerichte vragen. Er wordt benadrukt dat anoniem melden mogelijk is, maar tevens dat het belangrijk is dat contact kan worden opgenomen met de melder. Dit met de inzet dat méér melders een emailadres achterlaten. Ook zit een uploadfunctie in het meldformulier, zodat melders foto’s of andere bestanden kunnen meesturen.

 

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!